Damijan: Slovenski rejting mogao bi pasti u smeće

Bez autora
Feb 13 2013

Novo snižavanje kreditnog rejtinga Slovenije za tamošnje ekonomske stručnjake ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na pad BDP-a, trenutačnu političku neizvjesnost i potrebu sanacije vodećih banaka. Najnoviji pad kreditnog rejtinga Slovenije mogao se i očekivati, ocijenili su u srijedu Matej Lahovnik koji je bio ministar gospodarstva u više prijašnjih vlada, te ekonomist Jože P. Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u prvoj vladi Janeza Janše. Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je kreditnu ocjenu Slovenije za jednu razinu, s A na A- zbog neizvjesnog gospodarskog rasta, očekivanog porasta slovenskog državnog duga radi sanacije vodećih banaka, ali i neizvjesnosti oko nastavka provođenja potrebnih reformi za fiskalnu stabilizaciju i drugih mjera jer je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Damijan: Slovenski rejting mogao bi pasti u smećeNovo snižavanje kreditnog rejtinga Slovenije za tamošnje ekonomske stručnjake ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na pad BDP-a, trenutačnu političku neizvjesnost i potrebu sanacije vodećih banaka.

Najnoviji pad kreditnog rejtinga Slovenije mogao se i očekivati, ocijenili su u srijedu Matej Lahovnik koji je bio ministar gospodarstva u više prijašnjih vlada, te ekonomist Jože P. Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u prvoj vladi Janeza Janše.

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je kreditnu ocjenu Slovenije za jednu razinu, s A na A- zbog neizvjesnog gospodarskog rasta, očekivanog porasta slovenskog državnog duga radi sanacije vodećih banaka, ali i neizvjesnosti oko nastavka provođenja potrebnih reformi za fiskalnu stabilizaciju i drugih mjera jer je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Damijan je rekao da očekuje da će u roku dva tjedna svoje kreditne ocjene za Sloveniju, nakon Standard&Poor'sa, sniziti i druge dvije najvažnije kreditne agencije, Moody's i Fitch, koje još čekaju objavu statističkog podatka o padu slovenskog BDP-a u prošloj godini. Damijan tvrdi da osobno smatra kako će pad iznositi oko tri posto, što je više od ranijih prognoza.

Ukoliko u Sloveniji uskoro dođe do političke stabilnosti i kredibilne vlade, što bi jamčilo da će se fiskalna stabilizacija i reforme nastaviti, njene kreditne ocjene mogle bi se popraviti, a u suprotnom još ove godine mogu pasti na razinu smeća (junk), rekao je Damijan.

"A svi znamo što to znači", rekao je Damjan za Slovensku tiskovnu agenciju STA, upozorivši posebno na potrebu reformiranja tržišta rada te sanaciju banaka.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu financija Andrej Šircelj u utorak je zanijekao nova nagađanja da će Slovenija kao šesta zemlja u eurozoni biti prisiljena zatražiti pomoć stabilizacijskih fondova. On je demantirao navode njemačkog lista "Wirtschaftswoche" da će Slovenija morati zatražiti sredstva Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za sanaciju svojih banaka, za što će, po navodima tog lista, trebati tri do četiri milijarde eura. Šircelj tvrdi da se o toj pomoći ne razgovara i da vlada ima više planova kako osigurati sredstva za provedbu sanaciju bankarskog sustava i očisti bilance banaka.

Nekadašnji ministar gospodarstva Matej Lahovnik, kojega je sadašnja vlada imenovala predsjednikom nadzornog odbora "Mercatora", tvrdi da je smanjivanje kreditnog rejtinga državi između ostalog i rezultat političke krize u kojoj sadašnja vlada više nema parlamentarnu većinu, a zbog zapletenog izbornog i ustavnog sustava put do nove vlade ostaje "dug i nepredvidiv".

Strani investitori tu situaciju vide kao politički rizik pa će troškovi financiranja slovenskog zaduženja rasti, rekao je Lahovnik koji upozorava da još nije jasno ni to kako bi se eventualna nova vlada postavila prema sanaciji bankarskog sustava jer se neke stranke koje bi se u njoj našle protive sanaciji putem koncepta "loše banke" i predlažu novu dokapitalizaciju banaka u državnom vlasništvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik