DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije

Bez autora
Jan 18 2021

Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima. Prema Ministarstvu financija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od povjerenja, unatoč teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija sa sjedištem u kanadskom Torontu izdala je posljednju slovensku kreditnu ocjenu u kolovozu prošle godine. Sada potvrdu ove procjene pripisuje vjerodostojnom okviru makroekonomske politike, prema ministarstvu financija.

Agencija napominje da je pandemija smanjila gospodarstvo i pogoršala javne financije, ali priznaje da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podupiranje gospodarstva bez trajnih negativnih posljedica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla s viškom opće države.

"Kreditna sposobnost slovenske države proizlazi iz relativno bogatog gospodarstva s visokom dodanom vrijednošću, učinkovitog upravljanja javnim dugom, dobro osmišljenog fiskalnog okvira i članstva u europskim institucijama", ministarstvo je saželo nalaze DBRS Morningstar.

Agencija priznaje da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja eurozone u smanjenju deficita i duga opće države. Uz to, zemlja ima stabilan institucionalni okvir. DBRS Morningstar očekuje nastavak gospodarskog zamaha ove godine na razinu prije krize, ali demografski će trendovi imati značajan utjecaj na strukturu javne potrošnje.

Od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovensku kreditnu ocjenu potvrdile su dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P s AA- (stabilni izgledi) i Fitch s A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody's podigla je 2. listopada slovenski dugoročni kreditni rejting s Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik