Deficit republičkog budžeta 75,5 milijardi dinara

Bez autora
Aug 04 2021

U prvoj polovini godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 75,5 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 696,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 771,6 milijardi dinara.

Samo u junu je ostvaren suficit u iznosu od 24,2 milijardi dinara.

U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 162,3 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 149 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 60,2 milijardi dinara, poreza na dobit u iznosu od 37,6 milijardi dinara (u junu se uplaćuju obaveze po osnovu konačnog obračuna) i akciza u iznosu od 31,3 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,9 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je 1,3 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 138,1 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 27,5 milijardi dinara, subvencije su isplaćene u iznosu od 31 milijardi dinara, ostali tekući rashodi 11,4 milijardidinara (sa obe kategorije je isplaćena direktna pomoć privredi i stanovništvu u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), kapitalni izdaci 17,5 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 11,4 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - jun je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 38,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 30,9 milijardi dinara. Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period  je planiran fiskalni deficit u iznosu od 175,5 milijardi dinara, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik