Devizne rezerve na kraju aprila 9.338 miliona evra

Bez autora
May 11 2016

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 9.338,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.Neto devizne rezerve su na kraju aprila iznosile 7.753,0 miliona evra. Smanjenje ukupnih deviznih rezervi Narodne banke Srbije u aprilu iznosi 162,9 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 129 miliona evra.

Devizne rezerve na kraju aprila 9.338,0 miliona evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 9.338,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) su na kraju aprila iznosile 7.753,0 miliona evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi Narodne banke Srbije u aprilu iznosi 162,9 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 129 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi u aprilu nastali su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (160 miliona evra), kao i plaćanja obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu 101,1 milion evra.

Pored toga, po osnovu otplate poslednje rate glavnice duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine, servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi su realizovani odlivi u ukupnom iznosu od 12,4 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve Narodne banke Srbije ostvareni su po osnovu  korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra. Takođe značajan priliv u devizne rezerve Narodna banke Srbije je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, kao i po osnovu ostalih povećanja u ukupnom iznosu od 68,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovan je ukupno 2.473,1 milion evra.

Dinar je u aprilu nominalno aprecirao prema evru za 0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik