Dobri ekonomski odnosi Srbije i Slovenije

Bez autora
Feb 22 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su Slovenija i Srbija dve prijateljske zemlje koje imaju dobre ekonomske odnose, ali da postoji još prostora za veću bilateralnu saradnju i zajednički izlazak na treća tržišta. Vučić je u obraćanju učesnicima Slovenačko-srpske poslovne konferencije, koja se održava u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, rekao da postoje tri važne stvari koje omogućavaju još bolju političku i ekonomsku saradnju dveju zemalja. To su, kako je naveo, istinsko prijateljstvo između dve zemlje, činjenica da se Srbija nalazi na evropskom putu i ima pomoć i podršku Slovenije, kao i to da Srbija ima potpisane ugovore koji omogućavaju izvoz robe u Rusiju i Kazahstan, što je tržište od milijardu ljudi.

Dobri ekonomski odnosi Srbije i SlovenijePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su Slovenija i Srbija dve prijateljske zemlje koje imaju dobre ekonomske odnose, ali da postoji još prostora za veću bilateralnu saradnju i zajednički izlazak na treća tržišta.

Vučić je u obraćanju učesnicima Slovenačko-srpske poslovne konferencije, koja se održava u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, rekao da postoje tri važne stvari koje omogućavaju još bolju političku i ekonomsku saradnju dveju zemalja.

To su, kako je naveo, istinsko prijateljstvo između dve zemlje, činjenica da se Srbija nalazi na evropskom putu i ima pomoć i podršku Slovenije, kao i to da Srbija ima potpisane ugovore koji omogućavaju izvoz robe u Rusiju i Kazahstan, što je tržište od milijardu ljudi.

Premijer je naglasio da je Srbija politički i ekonomski stabilna zemlja, i u tom kontekstu podsetio na to da će 23. februara biti potpisan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prema njegovim rečima, Srbija smanjuje svoj fiskalni deficit koji će ove godine iznositi 4,5 odsto BDP, naredne godine će biti 3,5 odsto, dok nas u 2017. godini očekuje tri odsto BDP-a.

U Srbiji ćete naći dobro mesto za ulaganje i rad, poručio je Vučić slovenačkim privrednicima, i izrazio uverenje da će teške i ozbiljne mere koje se u Srbiji sprovode doneti zdravu ekonomiju, što će biti na zadovoljstvo svih onih koji u Srbiji i sa Srbijom posluju.

Predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar poželeo je dobrodošlicu brojnim domaćim, ali i srpskim privrednim delegacijama, uz ocenu da je i ovo jedan od pokazatelja ekonomske saradnje dveju zemalja.

Cerar je ponovio da su Srbija i Slovenija prijateljske zemlje, i izrazio želju da se ubuduće još više podigne nivo političke saradnje, što će pomoći i boljoj privrednoj saradnji.

Slovenija će i dalje pružati podršku Srbiji na njenom evropskom putu, pri čemu će posebnu pažnju usmeriti na izlazak na treća tržišta, naglasio je premijer te zemlje.

On se osvrnuo i na veliku povezanost i saradnju Srbije i Ruske Federacije na polju energetike, građevinarstva i infrastrukture, ističući da su slovenačke firme veoma zainteresovane za projekat "Beograd na vodi".

Cerar je ukazao i na različite mogućnosti za saradnju u IT sektoru i turizmu, i u tom smislu najavio da će uskoro u Beogradu biti održana još jedna Slovenačko-srpska poslovna konferencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik