EBRD: Brojne slabosti srpske privrede

Bez autora
Jul 25 2012

Privreda Srbije pokazuje veći broj slabosti i glavni rizici dolaze od krize evrozone i ponovnog rasta inflacije, ocenjuje se u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, Evropske banke za obnovu i razvoj.EBRD je u julskom izveštaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Srbije u 2012. godini na minimalnih 0,1 odsto, ali je procena rasta u 2013. snižena sa majskih 2,6 na 1,7 odsto.

EBRD: Brojne slabosti srpske privredeKriza evrozone i ponovni rast inflacije, glavni rizici srpske privrede, ocenjuje EBRD. Ekonomskoj nesigurnosti doprinela je i domaća politika u vreme kampanje i posle izbora, navodi banka. Glavni izazovi za novu vladu biće stavljenje fiskalnog deficita pod kontrolu i smanjenje javnog duga.

Privreda Srbije pokazuje veći broj slabosti i glavni rizici dolaze od krize evrozone i ponovnog rasta inflacije, ocenjuje se u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, Evropske banke za obnovu i razvoj.

EBRD je u julskom izveštaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Srbije u 2012. godini na minimalnih 0,1 odsto, ali je procena rasta u 2013. snižena sa majskih 2,6 na 1,7 odsto.

Kako se navodi u izveštaju EBRD, ekonomskoj nesigurnosti u Srbiji doprinela je i domaća politika u vreme izborne kampanje i posle izbora.

Glavni izazovi za novu Vladu Srbije biće dovođenje fiskalnog deficita pod kontrolu i smanjenje javnog duga, ocenila je EBRD i podsetila da je Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom.

Negativni uticaj krize u evrozoni na evropske zemlje u tranziciji širi se ka istoku i, dok su Srednja i Jugoistočna Evropa već osetile usporavanje rasta, pad cena robe zbod smanjenja tražnje počeo je da pogađa Rusiju i druge izvoznike.

Poslednje prognoze EBRD predviđaju oštar pad ekonomskog rasta u regionu u 2012. sa prošlogodišnjih 4,6 procenata na 2,7 odsto. Skromno povećanje rasta BDP na 3,2 odsto očekuje se 2013. godine.

U izveštaju se dodaje da je EBRD pre dva meseca prognozirala da će rast 2012. biti 3,2 odsto, a 2013. godini 3,7 procenata.

Prema prognozama EBRD, Slovenija će 2013. godine i dalje biti u recesiji sa smanjenjem BDP od 1,4 odsto, Hrvatska će se oporaviti uz rast BDP od 1,5 procenata, a Mađarska će imati rast 0,4 procenta.

Rast od 1,7 odsto u 2013, pored Srbije, imaće i Bugarska, Makedonija očekuje rast od dva procenta, Rumunija 1,8 odsto, Albanija 1,4 odsto, Crna Gora 0,8 odsto, a Bosna i Hercegovina od 0,6 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik