EK poboljšao prognozu ekonomskog rasta Slovenije

Bez autora
May 18 2023

Europska komisija povećala je prognozu gospodarskog rasta Slovenije za ovu godinu s 1,0 na 1,2 posto, a za iduću godinu s 2,0 na 2,2 posto.

Povećala je i prognozu inflacije, sa 6,1 na 7,0 posto za ovu godinu, te sa 3,5 na 3,8 posto za 2024. godinu.

Nakon što je Bruxelles Sloveniji u veljači ove godine najavio gospodarski rast od jedan posto, sada predviđa rast od 1,2 posto. Za iduću godinu predviđa rast BDP-a od 2,2 posto, nakon zimske prognoze od 2 posto.

Prognoza za ovu godinu nešto je iznad prosjeka eurozone, u kojoj će iznositi 1,1 posto, te EU, za koju Bruxelles predviđa rast od jedan posto. Za iduću godinu predviđanja za Sloveniju veća su nego za europodručje i EU. U eurozoni bi trebao iznositi 1,6 posto BDP-a, au EU 1,7 posto.

Kako objašnjava Europska komisija, privatna potrošnja u Sloveniji nastavit će rasti iu razdoblju 2023.-2024., i to za 1,75 do 2 posto, što je umjerenije nego u posljednje dvije godine. Potrošnja će biti podržana daljnjim rastom zaposlenosti i plaća.

Rast plaća će na pr. nakon 4,3 posto lani, Bruxelles je ove godine, prema prognozama, ubrzao na 7,7 posto, a iduće će dosegnuti 5,3 posto. Nezaposlenost bi stoga trebala ostati niska. Nakon prošlogodišnjih 4,0 posto, ove bi godine u prosjeku trebao dosegnuti 3,9 posto, a dogodine 3,8 posto. Očekuje se da će se rast zaposlenosti umjereno smanjiti s 2,4 posto prošle godine na 0,7 posto ove godine i 0,5 posto 2024. godine.

Javna ulaganja ostat će visoka, uglavnom kao rezultat mjera koje financiraju Fond za oporavak od covida-19 i kohezijski fondovi. Prema očekivanjima Europske komisije, Slovenija bi uz Italiju i Grčku trebala biti među zemljama koje će najviše povećati vrijednost javnih investicija u razdoblju do 2024. godine.

Iako će se uvjeti financiranja pogoršati, tvrtke će također ulagati u tehnologije za povećanje produktivnosti, s ograničenom dostupnošću radne snage i brzim rastom plaća, priopćio je Bruxelles.

Doprinos vanjske trgovine navodno je više-manje neutralan, no ipak se, prema procjenama Bruxellesa, očekuje nastavak trendova s početka ove godine prema kojima je, nakon prošlogodišnjeg klizanja u deficit, koji je Slovenija se zbog kretanja robne razmjene vraća u suficit tekućeg računa platne bilance. Uvjeti razmjene se poboljšavaju.

Europska komisija blago je povećala prognozu inflacije za Sloveniju. U veljači je za ovu godinu predviđala inflaciju od 6,1 posto, a sada predviđa 7 posto. U Bruxellesu tek u drugoj polovici godine očekuju izraženije usporavanje inflacije sa sadašnjih razina od blizu deset posto. Komisija je za iduću godinu povećala prognozu inflacije s 3,5 na 3,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik