Ekonomski odnosi Srbije i BiH u usponu

Bez autora
Dec 29 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ocenio je danas u Novom Pazaru da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju odlične ekonomske odnose, i da će srpski izvoz u ovu zemlju ove godine premašiti vrednost od milijardu evra. On je, nakon susreta sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Denisom Zvizdićem, naglasio da je posle Nemačke i Italije, BiH treće tržište za srpske proizvode, a četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, pošto je robna razmena dostigla 1,4 milijardi evra sa daljim trendom rasta. On je ocenio da će se, imajući u vidu prvih deset meseci ove godine, trend rasta nastaviti.

Ekonomski odnosi Srbije i BiH u usponuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas u Novom Pazaru da Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) imaju odlične ekonomske odnose, i da će srpski izvoz u ovu zemlju ove godine premašiti vrednost od milijardu evra.

Ljajić je, nakon susreta sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Denisom Zvizdićem, naglasio da je posle Nemačke i Italije, BiH treće tržište za srpske proizvode, a četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, pošto je robna razmena dostigla 1,4 milijardi evra sa daljim trendom rasta.

On je ocenio da će se, imajući u vidu prvih deset meseci ove godine, trend rasta nastaviti.

Takođe, potpredsednik Vlade je ukazao na to da je ove godine održana prva zajednička sednica vlada dveju zemalja, na kojoj su definisane sve oblasti gde postoji mogućnost za bolju saradnju, sa unapređenjem putne infrastrukture kao prioritetom.

Ljajić je izrazio žaljenje zbog toga što danas u Novom Pazaru nije došlo do trilateralnog sastanka premijera Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Ahmeta Davutoglua, i Zvizdića i dodao da su preduzeti prvi konkretni pomaci u ekonomskoj trilateralnoj saradnji.

S tim u vezi, on je napomenuo da je dogovoreno da Srbija i BiH otvore zajedničko turističko ekonomsko predstavništvo u Istanbulu krajem januara 2016. godine, kao i da je privredama dveju zemalja na raspolaganju široka mreža privrednih predstavništava Turske u svetu, koja broji 150 kancelarija.

Isto tako, Ljajić je naglasio da je cilj da se sprovede dalja liberalizacija trgovine, podsećajući na to da je od potpisivanja sporazuma pre pet godina robna razmena sa Turskom povećana dva i po puta.

On je ocenio da je i jučerašnji forum u Beogradu pokazao da postoji ogromno interesovanje turskih privrednika za saradnju sa Srbijom, te izrazio uverenje da će u prvoj polovini iduće godine prve turske fabrike biti otvorene u Vladičinom Hanu i Nišu.

Ljajić je izneo nadu da će doći i do investicija u Sandžak, ali i dodao da to nije lako zbog loše putne infrastrukture i nepovezanosti na autoput, te s tim u vezi ukazao na kreditiranje iz Turske za izgradnju puteva u nerazvijenim područjima.

On je, takođe, ukazao i na donaciju Turske u visini od 10 miliona dolara za izgradnju aerodroma u Lađevcima, ocenivši da bi to puno značilo za celi Sandžak, jer bi omogućilo veći dolazak turista i privrednika iz Turske. Zvizdić je ocenio da je saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije izuzetno bitna i primarno dominantna za ceo region.

On je najavio skoru posetu Beogradu i zajedničko učešće sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na Biznis forumu krajem januara u Istanbulu, na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Zvizdić je ukazao na to da su za BiH ključni prioriteti mir i stabilnost u regionu, kao i dalji razvoj procesa pomirenja kao osnova za svaku vrstu političkog i ekonomskog razvoja saradnje.

Mi na to obraćamo veliku pažnju i veoma cenimo napore koje Srbija i njen premijer čine u tom pravcu, poručio je on. Prema njegovim rečima, Srbija i BiH su jedna za drugu najvažniji partneri, a izvoz BiH u Srbiju premašiće 550 miliona evra.

On je istakao i kompatibilnost kompanija i privreda dveju zemalja, što je vodilo ka razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima. Zvizdić je izrazio spremnost predstavnika vlasti BiH za nastavak česte i sadržajne saradnje, kroz stalne susrete, ne samo na nivou političara, već i privrede.

On je ukazao na to da je od Biznis foruma u Sarajevu napravljen pomak, i da se radi u skladu sa definisanim modelima, dodavši da sada treba potpisati određene sporazume koji omogućavaju kompanijama iz dve zemlje da zajednički deluju na trećim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik