Eurostat: Struja i telefoniranje najjeftiniji u Srbiji

Bez autora
Jun 28 2011

U Srbiji su cene struje, gasa i drugih goriva, kao i troškovi poštanskih usluga, telefona i faksa i održavanja ličnih vozila najniži među 37 evropskih zemalja. Cene obuće, odeće i potrošačke elektronike u Srbiji su blizu proseka Evropske unije (EU) i više su nego u većini zemalja regiona.Makedonija je najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga i po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44 odsto proseka EU, dok je Srbija na 52 odsto proseka cena u EU.

Eurostat: Struja i telefoniranje najjeftiniji u SrbijiU Srbiji su cene struje, gasa i drugih goriva, kao i troškovi poštanskih usluga, telefona i faksa i održavanja ličnih vozila najniži među 37 evropskih zemalja, objavio je danas evropski statistički zavod Eurostat.

Cene obuće, odeće i potrošačke elektronike u Srbiji su blizu proseka Evropske unije (EU) i više su nego u većini zemalja regiona, objavio je Eurostat.

Makedonija je, prema podacima Eurostata, najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga i po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44 odsto proseka EU, dok je Srbija na 52 odsto proseka cena u EU.

Od Srbije su jeftinije i Albanija, koja je na 50 odsto proseka EU, kao i Bugarska sa 51 odsto, ali treba imati u vidu da je plata u Srbiji među najnižima u Evropi, objavio je portal Euraktiv.

Kada je reč o hrani, piću, odeći i obući, u Srbiji su u odnosu na EU najjeftinija alkoholna pića, cigarete i narkotici, a po tom pokazatelju, Srbija je skuplja samo od Makedonije.

Kada je reč o hrani i bezalkoholnim pićima, indeks cena u Srbiji je sličan kao u Bugarskoj, a više nego u Makedoniji.

Cene odeće i obuće u Srbiji su blizu evropskog proseka, sa indeksom cena od 98 odnosno 96 odsto proseka EU, a razlika između najjeftnije Turske i Srbije iznosi oko 15 procentnih poena, dok između Srbije i Makedonije oko 12 procentnih poena.

Cena komunikacija u Srbiji znacajno je jeftinija nego u svim drugim zemljama, a kada je o restoranima i hotelima reč, Srbija je na 54 odsto evropskog proseka, a od nje su jeftinije Makedonija i Albanija, ali i Rumunija.

Najskuplja zemlja je Švajcarska, gde su cene 48 odsto više od proseka EU, a među skupljima su i zemlje severne Evrope. U kategoriji prehrane rekord po skupoći drži Norveška, sa cenama 65 odsto iznad proseka za hranu i bezalkoholna pića, 41 odsto višim za obuću, a 38 odsto za odeću. Alkoholna pića i duvan su tamo 2,37 puta skuplji od EU proseka.

Struja je najskuplja u Danskoj - 75 odsto viša od EU proseka, kućni uređaji i potrošačka elektronika na Islandu, a nameštaj je najskuplji na Malti.

Danska i Norveška su najskuplje i po pitanju održavanja vozila, transportnih usluga i restorana i hotela, dok su troškovi za telefone, faks i poštanske usluge najskuplji u Španiji, gde su cene 28 odsto više od evropskog proseka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik