Fitch Hrvatskoj zadržao rejting, očekuju pad BDP-a od 8,4%

Bez autora
Jun 07 2020

Europska središnja banka (ESB) je nakon sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka potvrdila da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka, a premijer Plenković je ocijenio da je zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini poruka povjerenja.

- Europska središnja banka (ESB) objavila je sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka te je potvrđeno da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka. Objava ESB-a ima iznimnu važnost jer potvrđuje stabilnost i kvalitetu hrvatskog bankovnog sustava te predstavlja značajan iskorak prema ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju, ali i u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), koji je posljednji korak prije ulaska u europodručje, priopćeno je u subotu iz Vlade RH.

Nakon što je u svibnju agencija za dodjelu kreditnog rejtinga S&P zadržala svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku neizmijenjenom, na BBB-, isto je učinila agencija Fitch, koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini (BBB-), a izglede procijenila kao stabilne.

Prema toj agenciji Hrvatska se vratila na razinu BBB- u lipnju 2019. godine, nakon što se, od rujna 2013. do lipnja 2019. godine nalazila u području neinvesticijskog ranga.

Fitch prognozira pad hrvatskog BDP-a od 8,4 posto u 2020., što je optimističnija procjena od one Vladine prema kojoj će pad biti 9,4%.

Pad gospodarstva agencija prije svega povezuje s teškim posljedicama pandemije na hrvatski turizam.

- Mislim da je to na neki način i potvrda da unatoč svim ovim okolnostima i unatoč svim izazovima s kojima se praktički cijeli svijet suočava pa tako i Hrvatska, da smo adekvatno i pravovremeno reagirali, bilo na ovom zdravstvenom polju, bilo na gospodarskom polju i to je između ostalog i prepoznato u samom izvješću, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik