Francuska zainteresovana za oblast javno-privatnog partnerstva

Bez autora
Nov 09 2014

Predsednik Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da je Srbija spremna da unapredi ovaj oblik ekonomskog razvoja kako bi kvalitet usluga građanima bio bolji, a budžet Srbije rasterećeniji. Stevanović je na godišnjem samitu javno-privatnog partnerstva „JPP – Francuska iskustva u srpskim uslovima“ istakao da je potreba za aranžmanom javno-privatnog partnerstva u Srbiji velika zbog sve većih zahteva građana za kvalitetnijim javnim uslugama. On je naveo da su francuski investitori, koji su prepoznali ovo područje za ulaganje, dobrodošli da u saradnji sa našom zemljom, kroz projekte javno-privatnog partnerstva i koncesija, osnaže dosadašnju i unaprede buduću saradnju. Dugogodišnje iskustvo naših partnera iz Francuske u pisanju, nadgledanju svake projektne faze pojedinačno i evaluacije projekata, od velikog je značaja za javne predlagače u Srbiji, ali i sve nas koji činimo institucionalni okvir javno-privatnog partnerstva, poručio je Stevanović.

Francuska zainteresovana za oblast javno-privatnog partnerstvaPredsednik Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da je Srbija spremna da unapredi ovaj oblik ekonomskog razvoja kako bi kvalitet usluga građanima bio bolji, a budžet Srbije rasterećeniji.

Stevanović je na godišnjem samitu javno-privatnog partnerstva „JPP – Francuska iskustva u srpskim uslovima“ istakao da je potreba za aranžmanom javno-privatnog partnerstva u Srbiji velika zbog sve većih zahteva građana za kvalitetnijim javnim uslugama.

On je naveo da su francuski investitori, koji su prepoznali ovo područje za ulaganje, dobrodošli da u saradnji sa našom zemljom, kroz projekte javno-privatnog partnerstva i koncesija, osnaže dosadašnju i unaprede buduću saradnju.

Dugogodišnje iskustvo naših partnera iz Francuske u pisanju, nadgledanju svake projektne faze pojedinačno i evaluacije projekata, od velikog je značaja za javne predlagače u Srbiji, ali i sve nas koji činimo institucionalni okvir javno-privatnog partnerstva, poručio je Stevanović.

Prema njegovim rečima, oblast javno-privatnog partnerstva u Srbiji je u povoju, što sa sobom nosi određene slabosti, ali i prednosti jer potencijali za ulaganje u oblastima infrastrukture, saobraćaja i energetike, za koje su francuski partneri pokazali veliko interesovanje, nisu u potpunosti iskorišćeni.

Stevanović je istakao da, zbog opredeljenja Vlade Srbije za fiskalnom kosolidacijom, nema dovoljno javnog novca za realizaciju različitih projekata i da je javno-privatno partnerstvo dobra šansa da se privatni kapital investira u pružanje usluga od opšteg interesa.

Član Komisije za javno-privatno partnerstvo Branislav Bugarski ukazao je na značaj procesa planiranja, jasno postavljenih ciljeva i prethodno urađenih analiza u oblasti javno-privatnog partnerstva, ali i na neophodnost političke saglasnosti za realizaciju ovakvih projekata.

Bugarski je istakao stručnost rada Komisije za javno-privatno partnerstvo, koja svaki projekat razmatra profesionalno i insistira na minimiziranju rizika od strane javnih partnera koji, kao predlagači projekta, dolaze pred Komisiju.

Tokom zvanične posete francuske delegacije Srbiji potpisan je i Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik