Građevinska industrija u Velikoj Britaniji u krizi

Bez autora
Jul 04 2016

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije odrazio se na građevinsku industriji u ovoj zemlji. Naime, broj stambenih zgrada u izgradnji drastično je opao, a smanjen je toliko da je najgori u posljednjih sedam godina.Jedan ekonomist iz Velike Britanije rekao je da izgledi za industriju u ovoj zemlji nisu obećavajući nakon izlaska Britanaca na referendum o izlasku iz EU. Investitori jednostavno odlaze iz naše zemlje, rekao je on. Najviše su pogođene fabrike različitih namjena, a poslovno povjerenje je na najnižem nivou u posljednje tri godine.

Građevinska industrija u Velikoj Britaniji u kriziIzlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) odrazio se na građevinsku industriji u ovoj zemlji. Naime, broj stambenih zgrada u izgradnji drastično je opao, a smanjen je toliko da je najgori u posljednjih sedam godina.

Jedan ekonomist iz Velike Britanije rekao je da izgledi za industriju u ovoj zemlji nisu obećavajući nakon izlaska Britanaca na referendum o izlasku iz EU.

"Investitori jednostavno odlaze iz naše zemlje", rekao je on.

Najviše su pogođene fabrike različitih namjena, a poslovno povjerenje je na najnižem nivou u posljednje tri godine.

Menadžer kompanije koja se bavi izgradnjom, Markit Cips, kazao je kako je indeks koji prati mjerenja u ovom sektoru pao na 46 sa 51,2 u odnosu na mjesec maj.

"Jedan broj firmi žalio se na nespremnost klijenata da započnu nove ugovore nakon referenduma uz informacije da nisu stabilni opći ekonomski izgledi", kazao je menadžer.

Howard Archer, glavni ekonomist kompanije Global Insight dodao je kako se radi o apsolutno teškom razdoblju i da su svi zabrinuti zbog krize u građevinskom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik