Grupa Geoplin lani ostvarila čisti gubitak

Bez autora
Jul 20 2023

U 2022. godini, kada je tržište prirodnog plina u Europi doživjelo povijesne preokrete nakon ruskog napada na Ukrajinu, Grupa Geoplin gotovo je udvostručila svoje operativne prihode. Rast je prvenstveno rezultat viših cijena prirodnog plina na burzama. Istodobno, grupa je godinu završila s neto gubitkom od 28,4 milijuna eura.

Poslovni prihodi Grupe Geoplin u 2022. godini iznosili su 1,4 milijarde eura, što je 92,3 posto više u odnosu na 2021. godinu, navodi se u sažetku konsolidiranog godišnjeg izvješća koje je objavljeno na stranicama Geoplina.

Prihodi od prodaje na domaćem i inozemnom tržištu porasli su za 79,6 posto u odnosu na 2021. godinu na nešto više od 1,3 milijarde eura. Gubitak iz poslovanja iznosio je 33,8 milijuna eura, a neto gubitak 28,4 milijuna eura. Godinu prije Geoplin je završio s operativnom dobiti od 15,1 milijun eura i neto dobiti od 18,6 milijuna eura.

Izazovni tržišni uvjeti, a prije svega nepredvidivost opskrbnih količina Gazproma te kontrakcija trgovinskih aktivnosti zbog visokih cijena i pada likvidnosti na tržištima prirodnog plina, glavni su razlozi ostvarenih poslovnih rezultata za 2022. godinu, istaknuo je predsjednik Uprave Matija Bitenc i Predsjednik Uprave Jože Bajuk napisao je u izvješću.

Geoplin štetu zbog toga što im ruski Gazprom u 2022. godini nije isporučio zakupljene količine prirodnog plina procjenjuje na 140,3 milijuna eura. Nakon ruskog napada na Ukrajinu i potonjeg uvođenja sankcija, isporuke ruskog prirodnog plina Europi postupno su se smanjivale, što je Geoplin počeo osjećati sredinom lipnja, a 1. prosinca potpuno je obustavio isporuke prirodnog plina iz Rusije. Prvog siječnja ove godine tada je uspostavio opskrbu iz Alžira.

Grupa Geoplin lani je prodala 17,4 TWh prirodnog plina, što je gotovo upola manje nego godinu prije. Kao razlog tvrtka uglavnom navodi kontrakciju trgovačkih aktivnosti zbog visokih cijena i pada likvidnosti na tržištima prirodnog plina. Opskrba kupaca u promatranom razdoblju bila je nesmetana, dodaju.

"Godina 2022. ponovno je bila vrlo zahtjevna na području upravljanja rizicima, jer smo početkom godine tek postupno izlazili iz zdravstvene epidemije i izbijanjem rata u Ukrajini ušli u novi teški geopolitički rizik", napisali su Bitenc i Bajuk. u izvješću. Očekuju da će rat u Ukrajini i dalje snažno utjecati na cijene energenata, a istovremeno i na opskrbu Europe prirodnim plinom.

Zbog zaoštrenih uvjeta na tržištu dioničari, među kojima je najveći Petrol sa 74,34 posto udjela, dok država ima 25,01 posto udjela, prošle su jeseni razmatrali dokapitalizaciju najvećeg slovenskog trgovca plinom. No nakon što je u listopadu od Petrola dobio kredit za likvidnost, Geoplin je ocijenio da dokapitalizacija nije potrebna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik