Han u Budimpešti: Razgovaralo se i o daljnjoj sudbini Mercatora

Bez autora
Oct 13 2022

Ministar gospodarstva Matjaž Han u posjetu je Budimpešti. S domaćinima razgovara o daljnjem jačanju gospodarske suradnje s naglaskom na veću prisutnost slovenskih tvrtki u Mađarskoj.

Sastat će se i s upravom fonda Indotek o kupnji Sberbankovog udjela u Fortenovi i učincima tog posla na Mercator.

Najprije se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom, a tema je bila djelovanje zemalja za ublažavanje energetske krize te mogućnosti jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja. Što se tiče tretmana inflacije i skupoće energenata, Han je ocijenio da Slovenija jest ili će poduzeti još više koraka od Mađarske na tom području, posebice u pomoći (energetskom) gospodarstvu. Istočni susjedi Slovenije prošle su godine donijeli nekoliko odlučnih mjera za regulaciju cijena motornih goriva i nekih osnovnih životnih namirnica, no Han je upozorio da je inflacija i dalje znatno viša nego u Sloveniji i doseže gotovo 20 posto.

Ministar je rekao da Slovenija i Mađarska nisu jedinstvene kada je riječ o poduzimanju mjera za smanjenje cijene energije, jer Slovenija više zagovara europsku solidarnost, dok Mađarska, koja je oduvijek imala posebna stajališta o europskim sankcijama Rusiji, gleda nešto drugačije. “Ali mi smo susjedi i moramo dobro susjedski surađivati”, uvjeren je Han.

Što se tiče širenja gospodarske suradnje, Han je podsjetio da ona posljednjih godina jača, kako u trgovinskoj razmjeni, tako iu području izravnih ulaganja, a Mađarska je među deset naših najvećih trgovinskih partnera i turističkih tržišta. No Slovenija je u deficitu i trgovinski i investicijski, pa se na sastanku sa Szijjartom i predstavnicima mađarske agencije za promicanje ulaganja Hipa razgovaralo o mogućnosti većeg angažmana slovenskih tvrtki u Mađarskoj, pri čemu bi im Hipa pomogla oko ulaganja poticaje.

Ministar posebno vidi mogućnosti u područjima automobilske industrije i električne mobilnosti, zrakoplovne industrije, elektroindustrije, farmaceutske tehnologije i energetike, a predložio je, primjerice, da Hipa, s obzirom na posebnost nacionalno mješovitog područja u Porabju, uzme u obzir da će Hipa uložiti više od 100 milijuna kuna u 2004. godine. , treba razmotriti mogućnost subvencija i za manje tvrtke koje ne ostvaruju pravo na poticaje.

Sa Szijjartom su razgovarali i o tvrtkama koje čekaju završetak velikih akvizicija na slovenskom tržištu, a to su naftni trgovac MOL i bankarska grupa OTP, a posebno ga zanima što se događa s preuzimanjem 44-postotnog udjela ruska banka Sberbank u hrvatskoj grupi Fortenova , u čijem je sastavu i najveći slovenski trgovac Mercator. Sudbina realizacije ovog posla, za koji je mađarsko-američki investicijski fond za nekretnine Indotek sklopio ugovor sa Sberbankom, još nije poznata, no više informacija Han će pokušati dobiti od predsjednika Uprave Indoteka i jednog od najbogatijih Mađara. , Daniel Jellinek, tijekom današnjeg posjeta.

Prema Hanovim riječima, za Sloveniju je važna buduća sudbina Mercatora i s tim u vezi brojnih slovenskih dobavljača i zaposlenih u trgovcu te budućnost Mercatorovog angažmana u slovenskoj poljoprivredi i gospodarstvu. Ministar upozorava da nažalost slovenska vlada više nema utjecaja na transakciju, ali je pravo da Ministarstvo prati situaciju i vidi je li moguće provesti slovenska stajališta.

“Onda je na drugima hoće li provesti transakciju ili ne”, dodao je.

Napomenuo je kako Indotek nije sam u poslu, ali se nada da će danas dobiti preciznije informacije o tome tko mu je partner. U medijima se spominjao francuski trgovački div Auchan, koji je već prisutan u široj regiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik