Hrvatska je jedina zemlja nove Europe bez rasta BDP-a

Bez autora
Jul 04 2011

Državni zavod za statistiku potvrdio je prvu procjenu pada BDP-a u prvom kvartalu od 0,8 posto, a sada su i analitičari najvećih hrvatskih banaka ali i MMF-a ukupnu su godišnju procjenu smanjili na 1 do 1,2 posto. Tako je gotovo jednoglasno letvica gospodarskog rasta za 2011. spuštena s prvotno očekivanih prosječnih 1,5% na spomenutih oko 1,0 posto. Taj rast može biti i nešto manji ali i blago veći od prognoziranog. Ako se usporedi kretanje gospodarskog oporavka u Hrvatskoj s drugim sličnim zemljama primjetno je da Hrvatska iz gospodarske krize izlazi sporije i trenutno je jedina od zemalja "nove Europe" koja ne bilježi pozitivan gospodarski rast. Glavni faktor rasta u drugom i posebno trećem kvartalu trebala bi biti inozemna potražnja s aspekta izvoza usluga odnosno turizma, a vjerojatno će se nastaviti rast zaliha, dok će investicije i dalje imati negativan predznak.

Hrvatska je jedina zemlja nove Europe bez rasta BDP-aDržavni zavod za statistiku potvrdio je prvu procjenu pada BDP-a u prvom kvartalu od 0,8 posto, a sada su i analitičari najvećih hrvatskih banaka ali i MMF-a ukupnu su godišnju procjenu smanjili na 1 do 1,2 posto.

Tako je gotovo jednoglasno letvica gospodarskog rasta za 2011. spuštena s prvotno očekivanih prosječnih 1,5% na spomenutih oko 1,0 posto. Taj rast može biti i nešto manji ali i blago veći od prognoziranog, navode analitičari PBZ-a u najnovijoj tjednoj analizi.

Ako se usporedi kretanje gospodarskog oporavka u Hrvatskoj s drugim sličnim zemljama primjetno je da Hrvatska iz gospodarske krize izlazi sporije i trenutno je jedina od zemalja "nove Europe" koja ne bilježi pozitivan gospodarski rast, ističe analitičarka PBZ-a Ivana Jović.

Glavni faktor rasta u drugom i posebno trećem kvartalu trebala bi biti inozemna potražnja s aspekta izvoza usluga odnosno turizma, a vjerojatno će se nastaviti rast zaliha, dok će investicije i dalje imati negativan predznak.

S obzirom da je u drugom kvartalu prošle godine zabilježen pad BDP-a od 2,3% odnosno da je baza relativno niska smatramo da će ovogodišnji drugi kvartal donijeti rast od 1,0% s mogućnošću da bude i nešto veći ovisno o turističkoj predsezoni. Procjena analitičara PBZ-a da će ukupna gospodarska aktivnost u ovoj godini rasti po stopi od 1%.

U sljedećih mjesec dana očekuju jačanje kune prema razini 7,37 pod utjecajem turističkih priljeva, pri čemu bi snažnije jačanje trebala spriječiti potražnja kompanija i banaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik