Indikator gospodarske klime u Sloveniji nizak

Bez autora
Apr 11 2012

Slovenija ove godine ne može računati na ekonomski oporavak, a pad gospodarske aktivnosti zbog brojnih rizika u domaćem i širem ekonomskom okruženju mogao bi biti i veći od prvotnih očekivanja. Vrijednost indikatora gospodarske klime u ožujku je bila na najnižoj razini od travnja 2010. To ne pruža izglede za kratkoročno jačanje gospodarske aktivnosti. Ured za makroekonomske analize (UMAR) ostaje pri svojoj prognozi iz ožujka o padu slovenskog BDP-a za 0,9 posto u ovoj godini, ali nastavak loših gospodarskih prilika u eurozoni i Sloveniji na početku ove godine upućuje da bi gospodarska aktivnost mogla biti i manja. Gospodarske prilike u Sloveniji na početku ove godine ostaju zaoštrene. Rast izvoza zadnjih se mjeseci smanjio, opseg proizvodnje u prerađivačkoj industriji malo je porastao, ali su perspektive do kraja godine slabe, dok je zabilježen rast maloprodaje isključivo posljedica prodaje goriva, a dodatnu opasnost za gospodarsku aktivnost predstavlja rast cijena sirovina, osobito nafte, čija je cijena u eurima u prva tri mjeseca ove godine povećana za 15 posto.

Indikator gospodarske klime u Sloveniji nizakSlovenija ove godine ne može računati na ekonomski oporavak, a pad gospodarske aktivnosti zbog brojnih rizika u domaćem i širem ekonomskom okruženju mogao bi biti i veći od prvotnih očekivanja, ocjena je iz analize koju je u srijedu predstavio direktor Ureda za makroekonomske analize (UMAR) Boštjan Vasle.

"Vrijednost indikatora gospodarske klime u ožujku je bila na najnižoj razini od travnja 2010. To ne pruža izglede za kratkoročno jačanje gospodarske aktivnosti", rekao je Vasle na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je kako UMAR ostaje pri svojoj prognozi iz ožujka o padu slovenskog BDP-a za 0,9 posto u ovoj godini, ali da nastavak loših gospodarskih prilika u eurozoni i Sloveniji na početku ove godine upućuje da bi gospodarska aktivnost mogla biti i manja.

Gospodarske prilike u Sloveniji na početku ove godine ostaju zaoštrene. Rast izvoza zadnjih se mjeseci smanjio, opseg proizvodnje u prerađivačkoj industriji malo je porastao, ali su perspektive do kraja godine slabe, dok je zabilježen rast maloprodaje isključivo posljedica prodaje goriva, rekao je napominjući da dodatnu opasnost za gospodarsku aktivnost predstavlja rast cijena sirovina, osobito nafte, čija je cijena u eurima u prva tri mjeseca ove godine povećana za 15 posto.

Podatke o lošim gospodarskim izgledima Vasle je uzeo kao argument za tvrdnju da su mjere štednje, na kojima inzistira slovenska vlada, neophodne iako ne osiguravaju ekonomski oporavak nego su uvjet da do njega dođe u budućnosti.

Mjere štednje i racionalizacije javnog sektora druge su države već provele, pa je na razini eurozone lani javno financijski deficit smanjen za dva postotna boda, dok je u Sloveniji javni deficit povećan sa 6 na 6,4 posto, rekao je Vasle, dodajući da se Slovenija po sadašnjim uvjetima, kada očekivani prinos na njene 10-godišnje državne obveznice iznosi 5 posto, ne može povoljno zaduživati za financiranje deficita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik