Industrijska proizvodnja i izvoz rastu, uvoz stagnira

Bez autora
May 10 2016

Industrijska proizvodnja u Srbiji raste, kao i izvoz dok uvoz trenutno stagnira, ističu ekonomisti časopisa Makroekonomske analize i trendovi.I dalje raste unutrašnji promet u trgovini na malo, kretanje potrošačkih cena pokazuje deflaciju dok su veće i zarade, posebno u javnim preduzećima. Industrijska proizvodnja u martu imala međugodišnji rast od 8, 8 odsto, odnosno 10, 5 odsto u periodu od januara do marta 2016.

Industrijska proizvodnja i izvoz rastu, uvoz stagniraIndustrijska proizvodnja u Srbiji raste, kao i izvoz dok uvoz trenutno stagnira, ističu ekonomisti autoru časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Kako je istaknuto na predstavljanju novog 256. broja časopisa MAT i dalje raste unutrašnji promet u trgovini na malo, kretanje potrošačkih cena pokazuje deflaciju dok su veće i zarade, posebno u javnim preduzećima.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je industrijska proizvodnja u martu imala međugodišnji rast od 8, 8 odsto, odnosno 10, 5 odsto u periodu od januara do marta 2016. Ukazao je na pozitivne trendove prerađivačke industrije, ali i na tri privredne grane sa izrazito opadajućim trendom - proizvodnja osnovnih metala, farmaceutskih proizvoda i preparata, motornih vozila i prikolica.

„Dve godine uzastopno pada proizvodnja motornih vozila i prikolica, što se, izgleda, nastavlja u 2016. godini“, rekao je Stamenković dodajući da je važno da Fijat izađe sa novim modelom automobila.

Kada je u pitanju Železara Smederevo, Stamenković je naveo da ohrabruje dolazak kineskog Hestila, ali je pitanje koliko će doprineti oporavku te privredne grane u ovoj godini.

„Od kineskog kupca očekuje se rentabilna proizvodnja i povećanje na oko dva miliona tona godišnje, ali to nije efekat koji bi usledio ove godine“, objašnjava Stamenković. Dodaje da je prehrambena industrija imala lom u septembru, ali da je važno da se krenula uzlaznim trendom.

Kako je ocenio ekonomista Miladin Kovačević, iz nekoliko centara globalne privrede tokom aprila emitovani su optimistični signali.

„Procene rasta privrede Evropske unije su optimistične. Izgleda da je, konačno, monetarna politika Evropske centralne banke, usmerena na ubrzanje rasta, dala rezultate. Slični signali su vidljivi i na drugim tačkama globalne ekonomije i pitanje o realističnosti ovih signala je bitno za privredu Srbije“, rekao je Kovačević.

Ističe da će se fiskalna konsolidacija nužno nastaviti u 2016 i 2017. godini. To ograničava mogućnosti rasta domaće tražnje, pa će izvoz ostati dominantna podrška rastu privrede, mišljenja je Kovačević.

Rast izvoza iz Srbije je pretežno uslovljen dinamikom oporavka privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije, a ona je uslovljena dinamikom obnove globalne privredne aktivnosti, navode ekonomisti.

Kovačević je rekao i da prema najnovijem polugodišnjem izveštaju MMF-a, globalna ekonomija posrće već duže vreme, a period usporenog rasta je isuviše i neočekivano prolongiran. Predviđen je rast od 3,2 odsto za 2016. godinu i 3,5 odsto za 2017. godinu, a ove brojke su revidirane naniže u odnosu na prognoze iz januara 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik