Inflacija pada na 7,6 odsto

Bez autora
Jan 11 2024

Inflacija će u decembru pasti na 7,6 odsto međugodišnje, prognoza je autora publikacije Mesečne analize i trendovi (MAT), koja je juče saopštena.

Za isti period oni predviđaju da je promet u radnjama u tekućim cenama bio veći za 9,5 odsto, dok je u stalnim cenama bio manji za 2,5 odsto. Usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u oktobru uvećane za 6,1 odsto. Visok nominalni rast zarada potiče od primanja zaposlenih van javnog sektora. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila je za oktobar 86.738 dinara.

Srbija je imala veću međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije (EU) i u oktobru i u novembru 2023, a manju međugodišnju inflaciju od dve članice unije u oktobru, te samo od jedne članice u novembru 2023. U oktobru i novembru 2023. međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena bila 8,4 i 7,9 odsto u Srbiji, dok je u EU iznosila 3,6, odnosno 3,1 odsto. Naša zemlja je imala manju međugodišnju inflaciju od Češke i Mađarske u oktobru, a samo od Češke u novembru 2023. Međugodišnja inflacija je dostigla 9,5 odsto u Češkoj i 9,6 odsto u Mađarskoj u oktobru, a osam odsto u Češkoj u novembru 2023.

Uprkos nižoj inflaciji pojedine evropske zemlje trenutno imaju znatno oštrije obrušavanje standarda građana. Međugodišnji pad realnog prometa u trgovini na malo u oktobru je u evrozoni iznosio 1,1 odsto. Pri tome, u Sloveniji je realni promet u novembru bio niži za 11,1 odsto, u Estoniji za 8,8 odsto, za 3,1 u Belgiji, za 2,4 i 2,3 odsto u Nemačkoj i Austriji, navode autori MAT-a.

Što se tiče industrijske proizvodnje, ona je u novembru statistički popravila rezultat iz prethodnog meseca. Međugodišnji rast je iznosio 3,6 odsto, dok je kumulativni međugodišnji porast u periodu januar–novembar iznosio 2,6 odsto. Kratkoročno oživljavanje prerađivačkog sektora u okolnostima izrazite manje tražnje iz evrozone malo je verovatno. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je, međugodišnje posmatrano, smanjena u novembru 2023. godine, osmi mesec zaredom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik