Inflacija u BiH nastavila usporavati

Bez autora
Dec 27 2023

Inflacija u Bosni i Hercegovini je nastavila usporavati pod uticajem baznog efekta i pada cijena goriva, te je u novembru iznosila 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH bile su u prosjeku niže za 0,1 odsto u novembru u odnosu na oktobar, objavila je Agencija za statistiku BiH. Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli režijski troškovi za 0,5 odsto, te restorani i hoteli za 0,7 odsto. Istovremeno, pojeftinili su odjeća i obuća za 1,7 odsto,  te prevoz za 1,9 odsto.

Na  godišnjem nivou indeks potrošačkih cijena u novembru veći je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,7 odsto.

Inflaciju su najvećim dijelom generisali hrana i bezalkoholna pića koji su u prosjeku bili skuplji za 4,1 odsto, potom alkoholna pića i duvan koji su poskupjeli za 4,8 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće  5,7 odsto, te zdravstvo za 3,2 odsto, itd. Prosječan pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće za 8,3 odsto, stanovanja i režijskih troškova za jedan odsto, te prevoza za 7,5 odsto. 

U periodu januar-novembar 2023. u odnosu na isti period prošle godine inflacija je iznosila 6,5 odsto. Ova brojka vrlo je blizu procjene koju je u jesenjim procjenama iznijela Centralna banka Bosne i Hercegovine a koja je prognozirala inflaciju od 6,1 osdto za 2023. godinu.

Inflacija u BiH usporava od početka godine s izuzetkom avgusta, kada je zabilježila rast, prenosi Indikator..

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik