Ino-sajmovi šansa za pronalazak partnera

Bez autora
Dec 23 2023

Privredna komora Republike Srpske planira iduće godine pomoći domaćim privrednicima da se predstave na međunarodnom tržištu s ciljem ugovaranja saradnje budući da su ove godine rezultati spoljnotrgovinske razmjene iz mjeseca u mjesec bili sve lošiji.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić osvrćući se na stanje u privredi kaže da su rezultati u ovoj godini negativni prije svega kada je u pitanju prerađivačka industrija koja je za deset mjeseci imala pad fizičkog obima proizvodnje za 5,3 odsto, broj zaposlenih smanjen je za 2,9 odsto, a promet industrije je manji za pet odsto.

Naglasio je da ni predviđanja za narednu nisu puno optimističnija.

-  Privredna komora Republike Srpske tokom ove godine imala je niz aktivnosti i događaja, a kao organizatori ili suorganizatori održali smo 11 međunarodnih i domaćih sajmova na kojima je učestvovalo više od 100 izlagača i imali smo oko 650 metara kvadratnih izložbenog prostora. Svojim ili sredstvima koje smo dobili od donatora, poput Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, našu privredu pomogli smo sa 300.000 maraka kada je riječ o sajmovima, jer je učešće skupo, posebno u Evropskoj uniji - rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju posvetili su edukacijama i obukama, a tako će biti i u budućnosti.

-  Imali smo 50 seminara sa oko 1.700 učesnika gdje smo željeli da budemo aktuelni i da našim privrednim subjektima damo informacije koje će im biti važne u njihovom poslovanju. Od 1. januara 2026. godine počeće oporezivanje CO2, tačnije zeleni sertifikati, a od 1. oktobra ove godine naša privredna društva koja izvoze u Evropsku uniju moraju da vode evidenciju i da izvještavaju Evropsku komisiju koliko je u svaki njihov proizvod ugrađeno energije koja emituje CO2  - kazao je Ćorić.

Kako kaže, bili su aktivni i na polju obrazovanja.

 - Privredna komora dobila je ovlaštenje za realizaciju programa dualnog obrazovanja i do sada smo edukovali oko 220 mentora u 102 preduzeća  - istakao je Ćorić tokom novogodišnjeg prijema za novinare.

Uspješno realizuju projekte iz različitih oblasti, a najviše iz sfere digitalizacije i novih tehnologija, obrazovanja odraslih, a provode i projekat koji se odnosi na lokalne zajednice sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Kuju i planove za naredni period, a kao i do sada biće na usluzi privrednicima.

- Izabraćemo ono što njih najviše interesuje, a omogućićemo im nastupe na inostranim tržištima. Pokazalo se da sve to ima efekta, posebno u oblasti namještaja, a baš takav jedan sajam je u Kelnu gdje su naši privredni subjekti uspostavili poslovne odnose i potpisali ugovore - kazao je Ćorić dodavši da su organizovali  i pet većih konferencija.

Najniža plata  

Pero Ćorić je istakao da je jedna od otežavajućih okolnosti za poslovanje to što još nije poznat iznos najniže plate za sljedeću godinu, ističući da trenutno privreda može izdržati najnižu platu za deset odsto veću nego što je sada.

- Ta plata održava strukturu privrede Srpske koja je još radno intenzivna, jer još nemamo takve privredne subjekte koji rade sa visokim tehnologijama - rekao je Ćorić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik