Iz recesije u depresiju - pad potrošnje 5,1 posto!

Bez autora
Aug 08 2012

Hrvatska više nije u recesiji, sada je na pragu otvorene depresije i socijalne krize. Tvrdi to Željko Lovrinčević, ekonomski analitičar, temeljem procjene o prometu trgovine na malo koju je jučer objavio Državni zavod za statistiku, a koja kaže da je u lipnju promet pao realno 5,1 posto spram lanjskog lipnja, a nominalno je pak pao 1,9 posto. Nakon što je u prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao, u posljednja četiri neprekidno je padao, što je posljedica sve veće nezaposlenosti i manjeg raspoloživog dohotka kojim potrošači mogu manevrirati. Podaci pokazuju da su Hrvati jednostavno prestali kupovati i trošiti opterećeni brojnim poskupljenjima. Vlada je odabrala potpuno krivi koncept u borbi protiv recesije. Pouzdala se u veće porezno opterećenje i dodatno opterećenje kućanstava višim cijenama, i to fiksnih troškova. Podaci o trgovini na malo to dokazuju...

Iz recesije u depresiju - pad potrošnje 5,1 posto!Hrvatska više nije u recesiji, sada je na pragu otvorene depresije i socijalne krize. Tvrdi to Željko Lovrinčević, ekonomski analitičar, temeljem procjene o prometu trgovine na malo koju je jučer objavio Državni zavod za statistiku, a koja kaže da je u lipnju promet pao realno 5,1 posto spram lanjskog lipnja, a nominalno je pak pao 1,9 posto.

Nakon što je u prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao, u posljednja četiri neprekidno je padao, što je posljedica sve veće nezaposlenosti i manjeg raspoloživog dohotka kojim potrošači mogu manevrirati. Podaci pokazuju da su Hrvati jednostavno prestali kupovati i trošiti opterećeni brojnim poskupljenjima.

– Vlada je odabrala potpuno krivi koncept u borbi protiv recesije. Pouzdala se u veće porezno opterećenje i dodatno opterećenje kućanstava višim cijenama, i to fiksnih troškova. Podaci o trgovini na malo to dokazuju. Opterećena kućanstva do kraja godine trpjet će pad životnog standarda između 4 i 5 posto, dok će bruto domaći proizvod pasti 1,5 posto. Inflacija bi trebala biti do četiri posto. Konkurentnost tvrtki nije povećana, posebice izvoznika koji su trebali biti rasterećeni, a nisu to ni osjetili i troškovi su im ostali isti. Samim time nema investicija i ekonomija je na gubitku – smatra Lovrinčević te dodaje da državna poduzeća, od kojih se očekuju investicije, ne mijenjaju konkurentnost privatnog sektora.

Minus proračuna

Proračun, pak, smatra Lovrinčević nije na dobitku, podaci sakupljenog PDV-a za svibanj, lipanj i srpanj pokazat će da se uopće nije profitiralo. Radi se o sasvim suprotnim učincima koji su već do dna dotjerali Italiju, Portugal, Španjolsku i Grčku. Svi su oni pokušali s ovim ili sličnim modelima i sada se koprcaju u dubokoj krizi, odnosno na granici su očuvanja osnovnog ekonomskog okvira, ističe Lovrinčević.

– Hrvatska je u negativnoj spirali i sljedeća godina donijet će još dublju depresiju jer nezaposlenost neće padati, novca neće biti više budući da su fiksni troškovi i dalje na snazi. Usto će se trošarine povećati i nestaje nulta stopa PDV-a. A takav porezni udar osjetit će se dodatno na osobnoj potrošnji – kaže Lovrinčević.

– Vlada je radikalno pogriješila i promašila koncept jer Hrvatska je introvertirana ekonomija. Investicije državnih poduzeća koje se temelje na kreditima samo stvaraju sve veće troškove bez pravog učinka. Zdravi javni sustavi trebali su financiranje tražiti zasebno po projektima i uz strateške partnere, a ne kreditnim iscrpljivanjem – smatra Lovrinčević i dodaje kako će iduća godina polučiti rast BDP-a, dok će standard ostati na ovogodišnjoj razini jer više nema mjesta za dramatično rezanje troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik