Izaslanik Slovenije u razgovoru s Brnabić: Evropski put Srbije nema alternativu

Bez autora
Oct 16 2022

Izaslanik Slovenije u razgovoru s Brnabić: Evropski put Srbije nema alternativu

Evropski put Srbije i Zapadnog Balkana nema alternativu, a Slovenije će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku na tom putu, poručio je specijalni izaslanik Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš u razgovoru s premijerkom Srbije Anom Brnabić, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je ocenila da pored brojnih izazova EU ostaje strateški prioritet Srbije, naglašeno je u saopštenju.

Ističući da je, u smislu vrednosnog opredeljenja, partnerstvo sa EU od izuzetnog značaja, Brnabić je navela da Srbija duboko veruje u nastavak reformskih procesa ključnih za izgradnju boljeg društva za građane i da je u poslednja dva mandata postignut značajan napredak u oblasti vladavine prava.

Kada je u pitanju ekonomska situacija, premijerka je ocenila da je oblast energetike, u ovom trenutku, najveći globalni izazov i da je dalji rast privrede uslovljen i energetskom situacijom, pa će, u skladu sa tim, i energetski projekti biti na samom vrhu prioriteta za buduću srpsku vladu.

Brnabić je istakla da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja i nastavku dijaloga o Kosovu, ali da ni nakon skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, nije došlo do napretka u primeni obaveza koje je preuzela Priština, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština.

Na sastanku je ocenjeno da je postojeći nivo bilateralnih odnosa Srbije i Slovenije „izuzetno dobar“ i da postoji spremnost obe strane da se održi postojeća dinamika saradnje dveju zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik