Jačanje ekonomske saradnje Srbije, BiH i Turske

Bez autora
Oct 19 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem srednjoročni program o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta. Ljajić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja ovog dokumenta, naveo da je programom za period od 2016. do 2018. godine predviđeno da u narednih mesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dve zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem srednjoročni program o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta.

Ljajić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja ovog dokumenta, naveo da je programom za period od 2016. do 2018. godine predviđeno da u narednih mesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dve zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale.

On je najavio da će sutra biti održan i veliki biznis forum za predstavnike poslovnih zajednica te tri zemlje u Sarajevu, dok će u prvoj polovini 2016. godine biti organizovani poslovno-investicioni forum u Istanbulu i sastanak posvećen turizmu tri zemlje u Beogradu.

Srbija je, kako je poručio, zainteresovana za privlačenje investitora, povećanje robne razmene, ali i što većeg broja turista iz Turske.

Potpisivanje ovog programa, na kojem smo počeli da radimo još u avgustu u Ankari, predstavlja veliki korak napred i ima za cilj jačanje ekonomske i privredne saradnje između te tri zemlje, objasnio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, programom je predviđeno da Srbija i BiH mogu da koriste svih 160 turskih privrednih predstavništava širom sveta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da naši proizvodi budu plasirani na tržištima tih zemalja.

Potpredsednik Vlade je, ističući da su za Srbiju tržišta Turske i BiH izuzetno važna, ukazao na to da je BiH treće izvozno tržište za naše proizvode i četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, sa više od 1,4 milijarde evra robne razmene.

Srbija će, kako je rekao, ove godine ostvariti rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od više od milijardu evra sa Turskom, dok su BiH i Turska prve dve zemlje po broju turista koji su došli u Srbiju.

Zejbekči je poručio da Turska podržava i podstiče svoje investitore koji posluju u Srbiji i BiH, uz očekivanje da će nakon potpisivanja pomenutog programa njihov broj biti još veći.

Šarović je rekao da je jedno od najvažnijih pitanja za saradnju između tri zemlje saobraćajna infrastruktura, koja bi trebalo da bude prioritet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik