Jačanje ekonomske saradnje Srbije i Turske

Bez autora
Dec 28 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije najavio je osnivanje saveta na najvišem nivou između Srbije i Turske koji bi trebalo da doprinese još intenzivnijoj međusobnoj saradnji, a na čijem će čelu biti premijeri dveju zemalja. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Turske u Palati Srbija uputio poziv turskim investitorima da ulažu u Srbiju, uz obećanje da će uvek imati bolje uslove od onih koje ponude druge zemlje. On je saopštio da je na sastanku sa premijerom Turske bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dveju zemalja koji bi trebalo da donesu napredak. Turska ima zajednički aranžman sa Bugarskom i Grčkom, a imaće ga i sa Srbijom jer mislimo da možemo mnogo toga da uradimo zajedno. On je rekao da Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom i privuče još veći broj turskih investitora.

Jačanje ekonomske saradnje Srbije i Turske u obostranom interesuPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas osnivanje saveta na najvišem nivou između Srbije i Turske koji bi trebalo da doprinese još intenzivnijoj međusobnoj saradnji, a na čijem će čelu biti premijeri dveju zemalja.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Turske Ahmetom Davutogluom u Palati Srbija uputio poziv turskim investitorima da ulažu u Srbiju, uz obećanje da će uvek imati bolje uslove od onih koje ponude druge zemlje.

On je saopštio da je na sastanku sa premijerom Turske bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dveju zemalja koji bi trebalo da donesu napredak.

Turska ima zajednički aranžman sa Bugarskom i Grčkom, a imaće ga i sa Srbijom jer mislimo da možemo mnogo toga da uradimo zajedno, poručio je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom i privuče još veći broj turskih investitora, uz podsećanje na to da je Vlada Srbije donela odluku da pruži subvencije za turske investirore, koji najviše dolaze u nerazvijeni deo Srbije na jugu – u Pčinjski, Jablanički, Nišavski i Pirotski okrug.
Predsednik Vlade Srbije je najavio da će večeras biti održan jedan od najvećih bilateralnih biznis foruma, koji će okupiti približno 500 zvanica, odnosno 137 predstavnika turskog biznisa i oko 300 zvanica iz Srbije, a na kojem će biti reči o ulaganjima i unapređenju saradnje dveju zemalja.

Vučić je naveo da Srbija u 2017. godini očekuje međusobnu razmenu veću od milijardu dolara, uz ocenu da bi veće turske investicije mogle da nas približe tom broju i tokom 2016. godine.

On je poručio turskim biznismenima i premijeru Turske da Srbija može da ponudi najbolje uslove za investicije u regionu. Na sve što neka zemlja ponudi turskim investitorima, Srbija će za jedan dolar ponuditi više, svoje usluge i sebe kao bolje mesto za investiranje, ponovio je on i naglasio da je Srbija spremna za takmičenje i konkurenciju.

Vučić je naveo i da je broj turskih turista u Srbiji ove godine dostigao 57.000, da se za doček Nove godine očekuje približno 4.000 gostiju iz te zemlje, kao i da očekuje da se taj broj u sledećoj godini udvostruči.

On je, navodeći da je danas razgovarano i o važnim infrastrukturnim projektima, enegetici i rudarstvu, najavio da će sutra u Srbiju doći i predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić, sa kojim će on i Davutoglu posetiti Novi Pazar.

Davutoglu je ocenio da između Srbije i Turske postoje veoma važni istorijski odnosi i da je bitno da se dobri bilateralni odnosi dveju zemalja još više poprave. On je istakao da će Vladi Turske biti čast da sa Srbijom napravi aranžman koji već ima sa Bugarskom i Grčkom, o savetu na najvišem nivou.

Na nivou vlada vodićemo razgovore i sastanke u narednom periodu iz različitih oblasti i u vezi s tim očekujem posetu premijera Vučića našoj zemlji. Važno je da se bilateralni odnosi između dve zemlje još više poboljšaju, ponovio je predsednik Vlade Turske.

Prema njegovim rečima, cilj je da se obim trgovine od 780 miliona dolara u 2014. godini poveća na milijardu dolara u 2016. godini. Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima su zaista dobre. Ovde sam došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske, iako je bilo veoma teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine, naveo je premijer Turske.

Davutoglu je podsetio na to da je u Srbiju dolazio već deset puta, ali da mu je ovo prva poseta u svojstvu premijera, i istakao da, bez obzira na geografsku udaljenost, ne postoje granice između suseda.

Saradnja sa Turskom na infrastrukturnim projektima

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Binali Jildirim ocenili su danas da ima prostora za još bolju saradnju dveju zemalja, naročito u oblasti infrastrukturnih projekata.

Mihajlović i Jildirim su razgovarali i o mogućnosti da Turska finansira projekte u Srbiji i učestvuje u razvoju putne infrastrukture, a teme sastanka bile su i proširenje saradnje u oblasti avio-saobraćaja, kao i dalja liberalizacija svih vrsta prevoza robe kroz Srbiju na putu ka Turskoj.

Mihajlović je upoznala svog sagovornika sa trenutno aktuelnim velikim infrastrukturnim projektima u našoj zemlji, i poručila da su turski investitori dobrodošli u Srbiju.

Ona je predložila da dva ministarstva na narednom sastanku potpišu memorandum o razumevanju koji bi bio krovni sporazum za proširenje saradnje, i ponovila da bez infrastrukture nema razvoja.

Jildirim je istakao da je Turska spremna da pruži pomoć Srbiji u finansiranju izgradnje puteva.

On je ukazao na to da će Turska u naredne dve godine privesti kraju projekat izgradnje četvrtog po veličini mosta na svetu, čija je dužina 433 kilometra, a koji će povezivati Istanbul i Izmir.

Jildirim je rekao da je njegova zemlja učestvovala u izgradnji 26 aerodroma, i podsetio na to da je kroz Tursku nedavno pušten brzi voz.

Takođe, on je dodao da se radi i na izgradnji autoputa preko Bosfora, ali i podzemnog prolaza.

Aktuelni infrastrukturni projekti ovog tipa u Turskoj, kako je istakao, imaju ukupnu vrednost od 100 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik