Jačanje privatnog sektora u Srbiji

Bez autora
Nov 13 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ima ambiciozne planove sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom u radu na unapređenju i rastu privatnog sektora u našoj zemlji. Vučić je na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke ukazao na to da će Vlada subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Fabriku automobila Priboj (FAP) i Železaru Smederevo. On je izrazio očekivanje da bi obe peći u Železari mogle da budu upaljene u maju ili najkasnije početkom juna naredne godine. Prema njegovim rečima, prodaja Železare značila bi da se, sa sadašnjih 330.000 tona čelika, proizvodnja povećava na 2,2 miliona tona, što bi bila rekordna proizvodnja. Premijer je ocenio da bi pokretanje obe peći u punom kapacitetu doprinelo rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,2 do 1,4 odsto.

Jačanje privatnog sektora u SrbijiPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ima ambiciozne planove sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom u radu na unapređenju i rastu privatnog sektora u našoj zemlji.

Vučić je na 10. privrednoj konferenciji Rajfajzen banke ukazao na to da će Vlada subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Fabriku automobila Priboj (FAP) i Železaru Smederevo.

On je izrazio očekivanje da bi obe peći u Železari mogle da budu upaljene u maju ili najkasnije početkom juna naredne godine.

Prema njegovim rečima, prodaja Železare značila bi da se, sa sadašnjih 330.000 tona čelika, proizvodnja povećava na 2,2 miliona tona, što bi bila rekordna proizvodnja.

Premijer je ocenio da bi pokretanje obe peći u punom kapacitetu doprinelo rastu bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,2 do 1,4 odsto.

Vučić je naveo da će Fabriku automobila Priboj preuzeti kompanija SISU, uz napomenu da bi se to, takođe, moglo ozbiljno odraziti na povećanje BDP-a.

Vlada, kako je objasnio, radi na rešavanju problema petrohemijskog kompleksa, jer je na Metanolsko-sirćetnom kompleksu u Kikindi država do sada izgubila 20 miliona evra, Azotari u Pančevu 32 miliona, a na Petrohemiji 120 miliona evra.

On je podsetio na procene MMF-a da će u 2016. godini privredni rast biti 1,5 odsto BDP-a, a u 2017. dva odsto, ali da Vlada procenjuje da bi to moglo biti i više.

MMF, takođe, smatra da u 2017. godini Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na BDP, što bi bilo prvi put posle mnogo godina da javni dug krene na održivu putanju, objasnio je premijer.

Vučić je saopštio da je do sada iskorišćeno 96 odsto subvencionisanih kredita, uz napomenu da je subvencije dobilo 22.000 preduzeća, a da su od te sume 63,5 odsto povukla mikro i mala preduzeća.

On je istakao da nakon poplava još nije izbačena voda iz Zapadne Tamnave, pri čemu je izrazio očekivanje da će se do prvog površinskog sloja gde će moći da se kopa stići do 15. decembra, uz ocenu da bi 20. januara voda mogla da bude u potpunosti izbačena.

Krajem februara moći ćemo da u potpunosti obnovimo proizvodnju u Zapadnoj Tamnavi i počnemo da šaljemo ugalj u TENT i proizvodimo električnu energiju, naveo je premijer.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne bi bila u recesiji da nije bilo katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju u maju.

Vučić je iskazao očekivanje da naredne nedelje u Skupštini Srbije bude u proceduri zakon o planiranju i izgradnji.

Zakon se neće baviti konverzijom, ali će svi koji imaju pravo na korišćenje, a to smo se dogovorili i sa ljudima iz sveta, imati pravo da grade na tom zemljištu, čime bismo podstakli ljude da ovde ulažu novac i da mogu da grade, rekao je on.

Vučić je podsetio na to da su procedure za izdavanje dozvola za gradnju u Srbiji loše, što umnogome ometa poslovanje, ali i poručio da će taj problem biti rešen upravo novim zakonom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik