Kako stati na put sivoj ekonomiji

Bez autora
Dec 20 2015

Poslovanje u Srbiji najviše opterećuju porezi i neporeski nameti i konkurencija iz sive zone. U anketi NALED-a i USAID-a privrednici ocenjuju da je, od početka godine, povećan broj preduzeća koja nisu registrovana, uz ocenu da samo osam odsto otkrivenih plati kaznu za kršenje zakona. Da bi smanjila nezakonito poslovanje, Vlada je u četvrtak usvojila Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, čiji detalji uskoro treba da budu objavljeni. Ponešto se plati u gotovini, nešto proda mimo knjiga, radnik se ne prijavi, ili se prijavi samo na minimalnu zaradu i tako, kažu privrednici, posluje njih trećina u svim oblastima – od pića do auto-delova.

Kako stati na put sivoj ekonomijiPoslovanje u Srbiji najviše opterećuju porezi i neporeski nameti i konkurencija iz sive zone. U anketi NALED-a i USAID-a privrednici ocenjuju da je, od početka godine, povećan broj preduzeća koja nisu registrovana, uz ocenu da samo osam odsto otkrivenih plati kaznu za kršenje zakona.

Da bi smanjila nezakonito poslovanje, Vlada je u četvrtak usvojila Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, čiji detalji uskoro treba da budu objavljeni. Ponešto se plati u gotovini, nešto proda mimo knjiga, radnik se ne prijavi, ili se prijavi samo na minimalnu zaradu i tako, kažu privrednici, posluje njih trećina u svim oblastima – od pića do auto-delova.

Milan Vukasović iz "Verano motorsa" kaže da zbog ekonomske krize svi aspekti nabavke i prodaje naginju ka sivoj ekonomiji kako bi se izbegla određena davanja i dažbine. Predrag Amidžić iz Sektora distribucije alkoholnih pića "Perno Rikard" rekao je da kod uvoznih alkoholnih pića siva ekonomija nije izražena.

"Ono gde je problem to je lokalna proizvodnja koja u velikoj meri nije kontrolisana. Sve što je proizvedeno na sivom tržištu nekontrolisano, samim tim ne može biti bezbedno za upotrebu", kaže Amidžić.

Zbog toga oni koji poštuju zakon kažu da su im manji prihodi, promet i cene, a ugroženi zdravlje i bezbednost potrošača.

"Biće već skoro godinu dana od famozne afere o pokvarenim tortama sa deponije u Kragujevcu koja je završila kao samo još jedna spektakularana vest, a mogla je imati pogubne posledice po zdravlje i po život stanovništva", ističe potpredsednik Privredne komore Miroslav Miletić.

Na sreću, niko od onih koji su kupili neku od 18.000 tih torti nije stradao, ali ni krivci nisu kažnjeni. To se desi tek u osam odsto slučajeva, kažu privrednici, a ti kažnjeni uglavnom nastavljaju po starom. Zadatak da otkriju sive i crne kanale i rešenje kako da ih preseku, imaju vladine radne grupe.

Pomoćnica ministra trgovine Lidija Stojanović kaže da praktično sve uvezene količine sirove kafe definitivno nisu prošle Upravu carine. "Identifikovan je čak i lanac isporuke od koje luke, ka kom prelazu", istakla je Stojanovićeva.

Da bi smanjila učešće sive ekonomije, Vlada je usvojila nacionalni program koji predviđa efikasniji nadzor, kazne, jačanje inspekcija i njihovu bolju koordinaciju sa carinom i pravosuđem. A, na drugoj strani, smanjenje opterećenja za one koji poštuju propise.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik