Katar u problemu, stižu crne prognoze

Bez autora
Dec 17 2015

Katarske vlasti prognoziraju da će budžetski deficit Katara u narednoj godini premašiti 12 milijardi dolara zbog sunovrata cena nafte i gasa.Procenjuje se da će ova država, inače domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, naredne godine ubeležiti budžetski manjak od 46,5 milijardi rijala (12,77 milijardi dolara), a da će prihodi verovatno pasti na 156 milijardi rijala (42,85 milijardi dolara) u odnosu na očekivane prihode od 226 milijardi rijala u ove godine.Budžet je zasnovan na projekcijama cene nafte od 48 dolara za barel, što je znatno iznad aktuelne stope od oko 35 dolara za barel.

Katar u problemu, stižu crne prognozeKatarske vlasti prognoziraju da će budžetski deficit Katara u narednoj godini premašiti 12 milijardi dolara zbog sunovrata cena nafte i gasa.

Procenjuje se da će ova država, inače domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, naredne godine ubeležiti budžetski manjak od 46,5 milijardi rijala (12,77 milijardi dolara), a da će prihodi verovatno pasti na 156 milijardi rijala (42,85 milijardi dolara) u odnosu na očekivane prihode od 226 milijardi rijala u ove godine, prenosi Frans pres.

Budžet je zasnovan na projekcijama cene nafte od 48 dolara za barel, što je znatno iznad aktuelne stope od oko 35 dolara za barel.

Rashodi Katara, najvećeg svetskog izvoznika tečenog prirodnog gasa, trebalo bi, prema najnovijim procenama, da iznose 202,5 milijardi rijala, što je pad u odnosu na 218 milijardi rijala iz prošle godine, izveštava katarska novinska agencija QNA.

Katarski zvaničnici su, takođe, saopštili da razmatraju izvesno rezanje troškova i smanjenje subvencija, nakon što je Međunarodni monetarni fond apelovao na zemlje Persijskog zaliva da prilagode svoje budžete.

Cene nafte su od jula 2014. godine pale sa nivoa od preko 100 dolara za barel, kao posledica visoke proizvodnje u SAD i u ključnim bliskoistočnim proizvođačima, podseća francuska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik