Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj da se uveća trgovinska razmena

Bez autora
Apr 10 2024

Nijedna država u regionu i Evropi nema nivo saradnje i poverenja kakav je između Srbije i Kine, rekao je za RTS ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Istakao je da je Kina posle Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije i da je izvoz naše zemlje u Kinu prošle godine iznosio milijardu i 200 miliona dolara.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je za RTS da nijedna država u regionu i Evropi nema taj nivo saradnje i poverenja kao što Srbija ima sa Narodnom Republikom Kinom, a da nakon posete predsednika Srbije Parizu, može da se vidi da nijedna zemlja u regionu nema takve odnose sa Francuskom.

"Način na koji je predsednik primljen, potpuno novi koncept i pristup ratnom vazduhoplovstvu, to otvara jednu potpuno novu perspektivu", rekao je Momirović.

Danas se u Beogradu održava sastanak mešovitog komiteta Srbije i Kine. Momirović je naveo da će se na sastanku otvoriti široka paleta tema – turizam, infrastruktura, trgovina, digitalna ekonomija i nove tehnologije.

"Mi imamo danas jednu političku širinu koju nismo imali 60 godina. Imamo izuzetno bliske odnose sa našim prijateljima iz Narodne Republike Kine, ali održavamo i gradimo na potpuno novim osnovama odnose sa našim partnerima iz EU, pogotovo sa Francuskom", istakao je Momirović.

Istakao je da je 2012. izvoz Srbije u Kinu bio šest miliona dolara, dok je prošle godine iznosio milijardu i 200 miliona dolara, kao i da je cilj da se uveća trgovinska razmena između dve zemlje.

"Kina je nama danas drugi najvažniji ekonomski partner posle Savezne Republike Nemačke, koja je najveća i najmoćnija ekonomija Evropske unije. Ali Kina je u poslednjih deset godina neverovatno porasla", ocenio je Momirović.

Istakao je da su danas motori razvoja RTB Bor i železara u Smederevu koje su preuzele kineske kompanije, kao i da su sa kineskim partnerima izgrađeni i auto-putevi i brza pruga između Beograda i Novog Sada.

Momirović je dodao da će se na današnjem sastanku razgovarati i o Ekspu 2027. i da je to najvažniji projekat za Srbiju u naredne tri godine.

"Želimo da se predstavimo na najvišem nivou, da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu. Kineske kompanije su, bez ikakve sumnje, partneri u izgradnji sajamskog kompleksa. Ali mi želimo da se Kina predstavi na jedan drugačiji način", naglasio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

Ministar Momirović je juče uputio pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, SAD i CEFTA u kome je po treći put za godinu dana upozorio da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije.

"To je treći put da ja pišem u poslednjih godinu dana. Mi imamo jednu politiku koja potpuno odudara od prakse EU – zabrana trgovine robom na etničkoj osnovi. Mi imamo situaciju da institucije te kvazidržave koriste svoju moć i snagu da proteraju stanovništvo koje živi tamo vekovima. Mi se zaista svaki dan borimo da ostvarimo interese za naš narod, da sačuvamo Kosovo i Metohiju", istakao je Momirović.

Pozvao je ljude da imaju poverenja u politiku i poručio da zajedničkim snagama može da se pobedi teška bitka koja nije od juče.

"Naš narod je dole nepokolebljiv, on je čvrst i zato i ne mogu da ga proteraju i mi nećemo dozvoliti, bićemo jaka podrška našem narodu. Zaštitićemo naše interese", naglasio je Tomislav Momirović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik