Kineska privreda ostvarila rast od 11,9 odsto

Bez autora
Apr 16 2010

Kineska privreda ostvarila je skok od 11,9 odsto u prvom kvartalu. Ipak, ekonomsti upozoravaju da će se kineska vlada naći pred rastućim pritiskom da ukine stimulativne ekonomske programe i zaštiti treću najveću privredu sveta od pregrejavanja.Snažan učinak možda će uticati na Peking da dozvoli povećanje vrednosti svoje valute, juana, za koju američki privrednici kažu da je za čak 40 odsto niža od realne, što kineskom izvozu daje nepoštenu prednost.

Kineska privreda ostvarila rast od 11,9 odstoKineska privreda ostvarila je skok od 11,9 odsto u prvom kvartalu, saopšteno je u Pekingu.

Ipak, ekonomsti upozoravaju da će se kineska vlada naći pred rastućim pritiskom da ukine stimulativne ekonomske programe i zaštiti treću najveću privredu sveta od pregrejavanja.

Snažan učinak možda će uticati na Peking da dozvoli povećanje vrednosti svoje valute, juana, za koju američki privrednici kažu da je za čak 40 odsto niža od realne, što kineskom izvozu daje nepoštenu prednost.

Analitičari očekuju da će Peking olabaviti kontrolu nad juanom tokom ove godine, mada je predsednik Hu Dzintao nedavno odbacio američke i druge pritiske i rekao da će Kina sama voditi svoju valutnu politiku.

Kina je zamrzla vrednost juana u odnosu na dolar 2008. godine da bi pomogla svojim izvoznicima da konkurišu u okruženju slabe svetske potražnje.

Inflacije je ostala niska, na 2,2 odsto, ispod granice od tri odsto koju je za ovu godinu postavila vlada, čime slabe pritisci za hitno povećanje kamatnih stopa ili donošje drugih mera za hlađenje buma.

S druge strane, analitičari kažu da će Peking morati brzo da deluje da bi parirao pritiscima na rast cena.

Najnovije brojke pokazuju da se Kina primiče prestizanju Japana na poziciji druge najveće privrede sveta posle SAD.

Kineski bruto domaći proizvod prošle godine bio je 4.900 milijardi dolara, tik iza japanskih 5.100 milijardi dolara. Tokio tek treba da objavi rezultate japanske privrede u prvom kvartalu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik