Klasteri rade samo na papiru

Bez autora
Feb 21 2016

U RS još ne postoji registar klastera, jer se mala i srednja preduzeća uglavnom grupišu u udruženja, a mali broj osnovanih klastera postoji samo na papiru, jer njihovi članovi ne ostvaruju gotovo nikakvu korist. Iako nije poznat njihov broj, najveći broj klastera registrovan je u oblasti drvne i metalske industrije.Klasteri su grupe međusobno povezanih preduzeća, dobavljača i srodnih institucija i organizacija koji se nalaze na određenom geografskom području. Klastere povezuju zajednički interesi i potrebe u pogledu nabavke, prodaje, specijalizovanih usluga, radne snage i drugih resursa.

Klasteri rade samo na papiruU RS još ne postoji registar klastera, jer se mala i srednja preduzeća uglavnom grupišu u udruženja, a mali broj osnovanih klastera postoji samo na papiru, jer njihovi članovi ne ostvaruju gotovo nikakvu korist.

Iako nije poznat njihov broj, najveći broj klastera registrovan je u oblasti drvne i metalske industrije. Klasteri su grupe međusobno povezanih preduzeća, dobavljača i srodnih institucija i organizacija koji se nalaze na određenom geografskom području.

Klastere povezuju zajednički interesi i potrebe u pogledu nabavke, prodaje, specijalizovanih usluga, radne snage i drugih resursa. Ipak, postoje i nedostaci poput nedovoljne razvijenosti i povezanosti članova klastera, slabe saradnje sa istraživačko-obrazovnim ustanovama, međusobno nepovjerenje među članicama i nedovoljno obučen menadžment.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća podržala je udruživanje firmi u klastere, pružajući im tehničku i savjetodavnu pomoć.

Do sada im se za pomoć obratilo 11 klastera, koji su okupljali oko 250 članova. Prednosti udruživanja firmi u klastere su, kako kaže direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić, smanjenje troškova poslovanja, povećanje produktivnosti, lakši pristup tržištima, veće mogućnosti za saradnju, doprinos razvoju lokalne samouprave i smanjenje nezaposlenosti.

- Veliku korist od udruživanja malih i srednjih preduzeća ima i država, jer klasteri prevashodno jačaju konkurentnost domaćih preduzeća. Jačanje ovih firmi koje čine okosnicu svake ekonomije direktno utiče na povećanje proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, a samim tim donosi i veću potrošnju, prihod od poreza i doprinosa i bolje punjenje budžeta - objašnjava Đukić.

Klaster drvne i industrije namještaja "Drvo PD" iz Prijedora osnivan je 2005. godine i trenutno okuplja 22 firme koje se bave primarnom preradom drveta, proizvodnjom građevinske stolarije, namještaja i ostalih proizvoda od drveta. Jedna od članica je i firma "Mastervud", koja se bavi proizvodnjom masivnog namještaja, a uglavnom ga izvozi u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju i Njemačku.

- U klasteru smo od samog osnivanja i imali smo velika očekivanja. Do sada, međutim, nismo imali značajnije benefite, osim stručne pomoći i putovanja - kaže direktor "Mastervuda" Dragoslav Šiljak i navodi da su i izlazak na ino-tržište ostvarili isključivo sopstvenim snagama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik