Koliko dugo će Hrvatska zadržati snažan gospodarski tempo?

Bez autora
Dec 17 2023

Europska unija zabilježila je blagi pad BDP-a u trećem kvartalu dok je zaposlenost na razini Unije blago rasla.

Najveći pad BDP-a od gotovo 5 posto imali su Irci, a Hrvatskoj, koja je zabilježila najveći rast BDP-a od gotovo 3 posto, približili su se jedino Cipar i Rumunjska. Građevinski i industrijski sektor uz snažnu osobnu potrošnju i investicije Hrvatsku vuku prema naprijed. 

Pad njemačke ekonomije vuče Europu prema dolje i postaje vruće političko domaće pitanje.     

- Ako nastavite biti nerazboriti, ako nastavite štrajkati i dovoditi naše državne financije u opasnost i uništavati gospodarstvo, učinit ćemo sve što možemo da bauk vaše vlade završi što je brže moguće, dame i gospodo, rekao je Friedrich Merz, predsjednik CDU-a. 

Kvartal za kvartalom Hrvatska bilježi snažan gospodarski rast te se svrstala u dio država Unije koje rastu. Projekti poput povećanja kapaciteta LNG-a te izgradnje plinovodne mreže samo su dio priče.

U strukturi povećanja gospodarskog rasta; investicije u fiksni kapital čine zamjetnih 6 posto. A osigurano je i milijardu i pol eura za završetak Jadransko-jonskog koridora, to jest autoceste do Dubrovnika.

- Što znači da smo uspješno otvorili vrata velikim investicijama kroz nacionalni program oporavka, a najviše je to vidljivo ovdje u Rijeci, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Građevinski sektor bilježi snažan rast

Za hrvatski rast itekako je zaslužan i europski novac. HŽ infrastruktura najavljuje ulaganje od čak 6 milijardi eura u idućih deset godina.

- To je nama olakšalo jer bez Europskih fondova mi ne bi nikako mogli pokrenuti investicijski ciklus, jer jednostavno država nema dovoljno sredstava da to sve skupa isfinancira, istaknuo je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Građevinski sektor isto bilježi snažan rast. U prvih devet mjeseci porastao je za gotovo 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a u europskim okvirima isto držimo solidnu sredinu. 

- Logična posljedica potresa i investicije u obnavljanje i rokova nametnutih MPO-om i fondom solidarnosti snažno su poduprli rast građevinskog sektora, a naravno on je vezan i na industriju, istaknuo je Ivan Mišetić, ekonomski stručnjak.

Snažan gospodarski tempo

Koliko dugo će Hrvatska moći zadržati ovaj snažan gospodarski tempo?

- Mi još uvijek u kreiranju BDP-a vidimo domaću potrošnju kao vrlo važnu sastavnicu i naravno investicije koje se financiraju iz Europskih fondova. Taj će se val učinaka na BDP i radnih mjesta u narednim godinama održavati na ovoj razini, ali već 25 i 26 godine će se zasigurno smanjivati, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Zato je važno da iskoristimo sredstva iz Nacionalnog plana oporavka kao i europski novac dok nam vjetar puše u leđa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik