Konkretni predlozi za stvaranje boljih uslova poslovanja

Bez autora
Nov 17 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naša zemlja od Nemačke očekuje nove investicije i pomoć kako bi što pre postala moderna i razvijena zemlja. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicekancelarom i saveznim ministrom za ekonomske poslove i energetiku SR Nemačke Sigmarom Gabrijelom istakao da je pred Srbijom veliki i važan zadatak da stvori bolje uslove za poslovanje. On je istovremeno podsetio na to da je naša zemlja započela velike ekonomske reforme, i iskazao zahvalnost EBRD-u, MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i Nemačkoj i ostalim zemljama koje pružaju podršku Srbiji u tom procesu. Premijer je poručio da će Srbija obezbediti uslove za razvoj, uključujući i donošenje novog zakona o planiranju i izgradnji i rešavanje problema u javnoj administraciji.

Konkretni predlozi za stvaranje boljih uslova poslovanjaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naša zemlja od Nemačke očekuje nove investicije i pomoć kako bi što pre postala moderna i razvijena zemlja.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicekancelarom i saveznim ministrom za ekonomske poslove i energetiku SR Nemačke Sigmarom Gabrijelom istakao da je pred Srbijom veliki i važan zadatak da stvori bolje uslove za poslovanje.

On je istovremeno podsetio na to da je naša zemlja započela velike ekonomske reforme, i iskazao zahvalnost EBRD-u, MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i Nemačkoj i ostalim zemljama koje pružaju podršku Srbiji u tom procesu.

Premijer je poručio da će Srbija obezbediti uslove za razvoj, uključujući i donošenje novog zakona o planiranju i izgradnji i rešavanje problema u javnoj administraciji.

Vučić je istakao da je delegacija Nemačke danas na Poslovnom savetu Srbije i Nemačke iznela konkretne predloge za unapređenje poslovnog ambijenta, i ponovio da je cilj Srbije da što pre postane moderna i razvijena zemlja.

On je precizirao da trgovinska razmena Srbije i Nemačke iznosi približno tri milijarde evra, uz napomenu da se ona stalno uvećava i da je i u ovoj godini, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, taj rast nastavljen, pa je izvoz iz Srbije povećan za više od šest odsto, a uvoz za više od osam odsto.

Prema njegovim rečima, radi se na tome da u Srbiju kao ulagač dođe najveći nemački proizvođač mesa “Klemens Tenis”, pri čemu je cilj da se nastavi dalja saradnja dveju zemalja u IT i automobilskom sektoru.

Vučić je naglasio da je naša zemlja zahvalna Nemačkoj na podršci na evropskom putu, i ponovio da Srbija ne želi da bude najsiromašnija zemlja EU i da joj neko udeljuje pomoć.

Premijer je saopštio da je Gabrijela informisao i o razgovorima sa MMF-om, uz podsećanje na to da je ta finansijska institucija predvidela rast proizvodnje u Srbiji u 2017. godini veći od dva odsto.

Gabrijel je ocenio da je put kojim Srbija želi da ide ispravan, i poručio da će zvanični Berlin opravdati veliko poverenje koje Srbija ima u partnerstvu sa Nemačkom.

On je ukazao na to da je ta zemlja spremna da Srbiji i zapadnom Balkanu ponudi fer partnerstvo, i dodao da Nemačka želi partnerstvo u regionu na bazi ravnopravnog odnosa.

Nemačka preduzeća smatraju da se isplati investirati u Srbiju, istakao je on i ocenio da Srbija ima težak put ka EU, ali da veruje da ima veliku šansu da ga pređe uspešno.

Reformski proces, kako je naglasio, zahteva mnogo od Srbije, a Nemačka podržava sve mere preduzete na tom putu.

Interes Srbije je članstvo u EU, ali i Evropi su potrebni zapadni Balkan i Srbija, poručio je Gabrijel i ocenio da mir i stabilnost u Evropi mogu da postoje samo ako je region zapadnog Balkana ujedinjen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik