Kreditni rejting Srbije nepromenjen uprkos koronavirusu

Bez autora
Mar 29 2020

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija „Fitch Ratings“ potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje.

Kako je agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za postkrizno reagovanje.

Ova agencija posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini.

Rejting Srbije je otporniji na šok izazvan koronavirusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenom učešću nerezidenata u javnom dugu.

Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto.

Još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od dve milijarde evra. Naime, devizne rezerve povećane su sa 11,4 milijardi evra, koliko su iznosile u februaru 2019. godine, na 13,5 milijardi evra, koliko su iznosile na kraju istog meseca ove godine.

Izuzetno pozitivno se ocenjuje značajan i konstantan pad učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu. Koliko je to smanjenje značajno, agencija „Fitch“ potkrepljuje i činjenicom da učešće duga opšte države u BDP-u u poslednjih nekoliko godina beleži pad za čak 18,3 odsto procentnih poena - sa 71,2 odsto na kraju 2015. godine na 52,9 odsto na kraju 2019 godine.

U izveštaju agencije konstatuje se da je značajan napredak postignut u unapređenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

Agencija pozitivno ocenjuje i jačanje bankarskog sektora. Udeo problematičnih kredita (NPL) smanjen je na 4,1 odsto na kraju decembra 2019. godine, u odnosu na približno 5,7 odsto koliko je iznosio na kraju 2018. godine.

Prema proceni ove rejting agecije, očekuje se da će rast BDP-a u 2021. godini iznositi 5,8 odsto, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, a zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.

Zahvaljujući merama fiskalne discipline Vlade Srbije, kao i merama fiskalne konsolidacije, agencija ocenjuje da će deficit opšte države u 2021. godini iznositi 0,3 odsto BDP-a.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, kao i uspešno sprovođenje mera strukturnih reformi, što agencija navodi kao ključne faktore za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik