Kriza, svet i Srbija

Bez autora
Aug 09 2011

Zbog američkih finansija, najbogatije zemlje sveta doživljavaju pravu moru u strahu od novog udara krize. Ali, njene posledice moraće da oseti i Srbija, kažu stručnjaci, koji se ne slažu samo u tome kada i koliko ćemo to osetiti. Panika iz sveta stigla je i na Beogradsku berzu, već dva dana indeksi su u padu. Gotovo da nema akcija čija vrednost nije znatno smanjena. Indeksi akcija, tri ili dva A u oceni kreditnog rejtinga, Nasdak ili Dau Džons, "Standard end Purs" - koliko su ti pojmovi strani većini naših građana, toliko je i američka ekonomija, realno, daleko od srpske. To nas, ipak, neće zaštititi od posledica njenih potresa.

Kriza, svet i SrbijaAmerička kriza izazvala potrese na berzama širom sveta. Posledice će se osetiti i u Srbiji, ocenjuju stručnjaci i ističu da je za našu privredu mnogo važnije šta će biti s krizom u evrozoni.

Zbog američkih finansija, najbogatije zemlje sveta doživljavaju pravu moru u strahu od novog udara krize. Ali, njene posledice moraće da oseti i Srbija, kažu stručnjaci, koji se ne slažu samo u tome kada i koliko ćemo to osetiti. Panika iz sveta stigla je i na Beogradsku berzu, već dva dana indeksi su u padu. Gotovo da nema akcija čija vrednost nije znatno smanjena.

Indeksi akcija, tri ili dva A u oceni kreditnog rejtinga, Nasdak ili Dau Džons, "Standard end Purs" - koliko su ti pojmovi strani većini naših građana, toliko je i američka ekonomija, realno, daleko od srpske. To nas, ipak, neće zaštititi od posledica njenih potresa.

"Amerika je još toliko moćna u svetskim razmerama da kad amerika kine - ceo svet dobije zapaljenje pluća. Sigurno će se odraziti i ovde biće skuplji kredit, manje investicija, sporije će ići porast zapošljavanja, pa čak i porast nezaposlenosti", kaže Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA.

O tome koliko će nam i kada biti lošije zbog krize američke ekonomije, različite su procene - jedni kažu za šest meseci, drugi za godinu dana.

"Kriza će se dalje širiti u nekim koncentričnim krugovima kao što je to 2008. godine bio slučaj. To do nas u nekom neposrednom vidu ne očekujem da dođe brže od godinu dana. Osim ako bude nekih dramatičnih promena na bolje ili gore", kaže Marko Malović sa Instituta ekonomskih nauka.

Zbog krize, Amerika bi mogla da smanji pomoć koju daje kroz razne donatorske programe. S druge strane - slabljenje dolara bi nam išlo na ruku jer bi se tako, makar statistički, spoljni dug Srbije smanjio.

Za našu privredu mnogo je važnije šta će biti s krizom u evrozoni, kažu stručnjaci i naglašavaju da je naš najveći problem, ipak, već tradicionalna - unutrašnja kriza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik