Mere za dalji napredak Srbije na "Duing biznis" listi

Bez autora
Nov 01 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je da je danas u Vladi Srbije dogovoren akcioni plan sa konkretnim merama za dalje unapređenje pozicije Srbije na "Duing biznis" listi Svetske banke.Mihajlović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon treće sednice Zajedničke grupe za unapređenje položaja naše zemlje na toj rang-listi, istakla da je najvažnija novina koja je izneta u planu uvođenje principa elektronskog poslovanja u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je da je danas u Vladi Srbije dogovoren akcioni plan sa konkretnim merama za dalje unapređenje pozicije Srbije na "Duing biznis" listi Svetske banke.

Mihajlović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon treće sednice Zajedničke grupe za unapređenje položaja naše zemlje na toj rang-listi, istakla da je najvažnija novina koja je izneta u planu uvođenje principa elektronskog poslovanja u Srbiji.

Prema njenim rečima, plan će biti obavezujući za sve nadležne državne resore, a njegov cilj jeste da se na duži rok obezbedi sistemski pristup unapređenju uslova poslovanja.

Skok Srbije za 32 pozicije na ovogodišnjoj listi Svetske banke veliki je uspeh za našu zemlju, ocenila je ona i naglasila da odmah treba nastaviti sprovođenje reformi u svim sektorima.

Građevinske dozvole nam moraju biti primer kako da i u drugim resorima poboljšamo uslove poslovanja i privučemo investitore, a novi zadatak jeste potpuni elektronski sistem poslovanja, istakla je Mihajlović.

Ona je u tom kontekstu ukazala na to da je bilo neophodno sistemsko rešenje za ukidanje procedura koje iziskuju vreme i troškove za investitore.

Nove investicije znače nova radna mesta i veći BDP, a ključne reformske aktivnosti u 2014. godini sprovedene su upravo u oblasti građevinskih dozvola, podsetila je Mihajlović.

U narednoj godini, kako je najavila, očekuje se izmena velikog broja propisa kako bi se uveli novi elektronski servisi – elektronske građevinske dozvole, elektronska registracija u Agenciji za privredne registre, nove elektronske usluge Poreske uprave, smanjenje parafiskalnih nameta, brže i jeftinije obezbeđivanje infrastrukture, kao i efikasniji stečaj.

Takođe, značajan napredak ostvaren je u oblasti plaćanja poreza zbog niza aktivnosti na uspostavljanju elektronskih servisa u Poreskoj upravi, kao što je objedinjena uplata poreza i doprinosa na zarade, precizirala je ona.

U skladu sa reformskim aktivnostima Vlade Srbije, u pojedinim oblastima "Duing biznis" liste naša zemlja je zabeležila napredak od 32 mesta i sada je 59. u svetu.

Partneri resornog ministarstva u ovom projektu su Republički sekretarijat za javne politike i NALED.

Osim direktnih učesnika, ovaj projekat podržavaju Savet stranih investitora i Privredna komora Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik