Mjesečna inflacija 0,2 odsto

Bez autora
Jul 16 2012

Mjesečna inflacija u junu iznosila je 0,2%, dok je godišnja bila na nivou od 3,9%. Mjesečna inflacija u junu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,2%, dok je godišnja iznosila 3,9%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena hrane i bezalkoholnih pića, usluga smještaja, odjeće, obuće i usluga. Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (+3,6%), proizvodi i usluge (+1,5%), rekreacija i kultura (+1,3%), a rast cijena je zabilježen i u oblasti odjeće i obuće (+1,2%), te hrane i bezalkoholnih pića (+0,7%). Pad cijena jedino je zabilježen u grupama koje se tiču prevoza (-2,7%), zatim održavanja stana (-0,5%), kao i stanovanja (voda, struja, gas i druga goriva) (-0,4%), te u grupi zdravlje. Cijene koje se tiču alkoholnih pića i duvana, kao i one komunikacija i obrazovanja, ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca. Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u junu ove godine u odnosu na maj iste godine bile su u prosjeku više za 1,8%.

Mjesečna inflacija 0,2 odstoMjesečna inflacija u junu iznosila je 0,2%, dok je godišnja bila na nivou od 3,9%, saopštio je MONSTAT.

Mjesečna inflacija u junu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,2%, dok je godišnja iznosila 3,9%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena hrane i bezalkoholnih pića, usluga smještaja, odjeće, obuće i usluga.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (+3,6%), proizvodi i usluge (+1,5%), rekreacija i kultura (+1,3%), a rast cijena je zabilježen i u oblasti odjeće i obuće (+1,2%), te hrane i bezalkoholnih pića (+0,7%).

Pad cijena jedino je zabilježen u grupama koje se tiču prevoza (-2,7%), zatim održavanja stana (-0,5%), kao i stanovanja (voda, struja, gas i druga goriva) (-0,4%), te u grupi zdravlje.

Cijene koje se tiču alkoholnih pića i duvana, kao i one komunikacija i obrazovanja, ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u junu ove godine u odnosu na maj iste godine bile su u prosjeku više za 1,8%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u junu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 1,8%, dok su u odnosu na decembar 2011. godine bile više za 3,1%.

Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu januar-jun 2012. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je -0,3%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik