MMF insistira na prodaji javnih firmi

Bez autora
Mar 10 2015

Nedovršen i zaustavljen proces reformi jedan je od ključnih razloga zaostajanja BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana za razvijenijim evropskim ekonomijama, a prioriteti za vlasti ovih zemalja treba da budu smanjenje hronične nezaposlenosti i deblokada privatizacije.Na te probleme ukazao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u specijalnom izvještaju pod nazivom "Zapadni Balkan: 15 godina ekonomske tranzicije". U izvještaju, koji je juče objavljen, BiH se uglavnom spominje u negativnom kontekstu.

MMF insistira na prodaji javnih firmiNedovršen i zaustavljen proces reformi jedan je od ključnih razloga zaostajanja BiH i ostalih zemalja zapadnog Balkana za razvijenijim evropskim ekonomijama, a prioriteti za vlasti ovih zemalja treba da budu smanjenje hronične nezaposlenosti i deblokada privatizacije.

Na te probleme ukazao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u specijalnom izvještaju pod nazivom "Zapadni Balkan: 15 godina ekonomske tranzicije". U izvještaju, koji je juče objavljen, BiH se uglavnom spominje u negativnom kontekstu.

MMF ističe da široka politička podrška za dalekosežne reforme izostaje u većini zemalja zapadnog Balkana.

- Postoji osjećaj da reforme na zapadnom Balkanu nisu dale očekivane rezultate i da je samo mali broj ljudi mogao uživati u dobrobitima ostvarenog rasta. Region koči neadekvatnost reformi u posljednjih deset godina, a ne priroda reformi koje su preduzete. Bez hrabrog iskoraka u reforme zemlje zapadnog Balkana ne mogu očekivati da će privući obim investicija koji je potreban za finansiranje brzog održivog rasta i rizikuju da ostanu zarobljene na nivou dohotka koji je manji od trećine dohotka njihovih bogatijih evropskih susjeda - naglašava se u izvještaju MMF-a.

Navedeno je da su zemlje zapadnog Balkana doživjele značajnu transformaciju u posljednjih 15 godina, ali da je tempo strukturnih reformi bio razočaravajući kao posljedica kombinacije reformskog zamora, otpora onih koji imaju određene lične interese, komplikovanih političkih odnosa i odgađanja članstva u EU.

- Ponovno pokretanje temeljnih strukturnih reformi je ključni prioritet ekonomske politike za region. Energično oživljavanje reformskog zamaha biće od suštinskog značaja za poboljšanje životnog standarda - ističe se u izvještaju.

Analitičari ove finansijske institucije su naveli da su do izbijanja globalne finansijske krize 2008. godine pokretači rasta više bili velika globalna likvidnost i neodrživi kapitalni prilivi nego stvarni napredak u ekonomskim reformama. Jasni dokazi o slabosti u ekonomskom modelu regiona mogu se naći u izuzetno visokim stopama nezaposlenosti, koje su ostale iznad 20 odsto u mnogim balkanskim zemljama čak i na vrhuncu buma u periodu prije krize.

- Možda je najveća mana ekonomskog modela zapadnog Balkana hronična nedovoljna iskorišćenost ljudskih resursa. Nivo zaposlenosti je podjednako razočaravajuća priča, jer on od 2000. godine varira između 40 i 45 odsto, što je punih deset odsto niže nego u novim državama članicama. Zaposlenost je posebno niska među ženama i mladima, a drastično niska je u BiH i na Kosovu - istaknuto je u izvještaju MMF-a.

Kao jedan od ključnih izazova sa kojim će se region suočiti označen je završetak procesa strukturne transformacije koji je započet prije dvije decenije.

- Mnoga neefikasna državna ili društvena preduzeća treba privatizovati, jer imaju probleme sa konkurentnošću, prevelikom birokratijom i lošim upravljanjem - istaknuto je u izvještaju MMF-a.

Upozoreno je da region znatno zaostaje za novim članicama EU u pogledu strukturne transformacije.

- U nekim zemljama zapadnog Balkana otpor privatnom vlasništvu je značio da su mnoga neefikasna državna ili društvena preduzeća preživjela i nastavljaju da predstavljaju opterećenje za javne finansije i alokaciju resursa. Ti problemi moraju biti riješeni kako bi privatni sektor, kao ključni pokretač razvoja, mogao napredovati, a naslijeđene prakse, koje sprečavaju rast zaposlenosti i dovode do poremećaja na tržištu rada, moraće biti ukinute - navodi MMF i dodaje da birokratske procedure i korupcija sputavaju privrednu djelatnost u cijelom r

Krediti

MMF je upozorio i na visok nivo problematičnih kredita u zemljama zapadnog Balkana navodeći da je rješavanje tog problema jedan od prioriteta kako bi bila ojačana kreditna aktivnost kao podrška ekonomskom oporavku.

- Potrebna je bolja realizacija sredstava obezbjeđenja, unaprijeđen okvir za održanje poslovanja i vansudska restrukturiranja i otklanjanje uskih grla u preopterećenom pravosuđu. Reforme za jačanje nadzora nad finansijskim institucijama moraju biti udvostručene - navodi MMF.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik