Moguća ekonomska saradnja Srbije i Kube

Bez autora
Oct 21 2014

Milivoje Miletić, v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i ambasadorka Kube, Adela Majra Ruis Garsija, na sastanku u PKS, ocenili su da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou, ali da ekonomsko-trgovinski odnosi zaostaju u odnosu na mogućnosti, uprkos komplementarnosti privreda. Kubi je Španija prvi evropski partner po stranim ulaganjima, slede Venecuela, Kina, Kanada, Brazil, Meksiko, Francuska i druge. Ambasadorka je navela da najviše turista u Kubu, zemlju večnog leta, stiže iz Kanade. Proteklih nekoliko godina povećava se i broj turista iz Srbije – više od hiljadu turista iz Srbije godišnje poseti Kubu. Prioriteti ekonomije Kube su povećanje bruto društvenog proizvoda i smanjenje uvoza proizvoda koje sami možemo da proizvedemo, rekla je ambasadorka Adela Ruis Garsija.

Moguća ekonomska saradnja Srbije i KubeMilivoje Miletić, v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i ambasadorka Kube, Adela Majra Ruis Garsija, na sastanku u PKS, ocenili su da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou, ali da ekonomsko-trgovinski odnosi zaostaju u odnosu na mogućnosti, uprkos komplementarnosti privreda.

Kubi je Španija prvi evropski partner po stranim ulaganjima, slede Venecuela, Kina, Kanada, Brazil, Meksiko, Francuska i druge. Ambasadorka je navela da najviše turista u Kubu, zemlju večnog leta, stiže iz Kanade. Proteklih nekoliko godina povećava se i broj turista iz Srbije – više od hiljadu turista iz Srbije godišnje poseti Kubu.

Prioriteti ekonomije Kube su povećanje bruto društvenog proizvoda i smanjenje uvoza proizvoda koje sami možemo da proizvedemo, rekla je ambasadorka Adela Ruis Garsija.

Potencijal za razvoj, time i unapređenje saradnje, predstavlja oblast poljoprivrede, prehrambene industrije, industrije šećera, trgovine, farmaceutska industrija, građevinarstvo, energetika, industrija prerade metala, hemijska i elektronska industrija.

Predsednik PKS je rekao da su prioriteti ekonomije Kube u velikoj meri kompatibilni sa srpskim – intenzivno se radi na supstituciji uvoza, unapređenju konkurentnosti i poslovnog ambijenta, privlačnog investitorima, razvoju prioritetnih privrednih grana. Najvažniji partneri Srbiji su Italija i Nemačka, a sve značajnije mesto zauzima Ruska Federacija, sa kojom Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini i preko 99 odsto liberalizovanih pozicija u carinskoj tarifi.

Prema rečima Miletića, osnova za unapređenje saradnje Kube i Srbije jeste potpunije upoznavanje dve ekonomije, jer se o privredi, uslovima poslovanja i tržištu Kube u Srbiji malo zna i uglavnom se doživljava kao turistička destinacija. Dogovoreno je da se u PKS održi prezentacija novog kubanskog zakona o stranim ulaganjima potencijalnim partnerima.

Bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Kube odvija se kroz robnu razmenu, koja je na izuzetno niskom nivou i odnosi se uglavnom na uvoz iz Kube, dok su drugi oblici saradnje slabo razvijeni. Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kube u 2013. godini iznosila je 1,8 miliona dolara. Potencijal za unapređenje saradnje nalazi se u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, biotehnologije i genetskog inženjeringa,  farmaceutske industrije, informatike, građevinarstva i turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik