Napredak Srbije u kategoriji monetarna sloboda na listi Indeksa ekonomskih sloboda

Bez autora
Feb 22 2015

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda, koju zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, u kategoriji monetarna sloboda – zabeležila napredak od 5,3 poena, na 72,2 poena.Ukupno posmatrano, Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na ovogodišnjoj listi od 178 obuhvaćenih zemalja, što je 0,6 poena više u odnosu na prošlogodišnji indeks. Napredak je ostvaren u pet od deset ekonomskih sloboda, uključujući monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu trgovine i slobodu na tržištu rada.

Napredak Srbije u kategoriji monetarna sloboda na listi Indeksa ekonomskih slobodaSrbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda, koju zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, u kategoriji monetarna sloboda – zabeležila napredak od 5,3 poena, na 72,2 poena.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, kupno posmatrano, Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na ovogodišnjoj listi od 178 obuhvaćenih zemalja, što je 0,6 poena više u odnosu na prošlogodišnji indeks. Napredak je ostvaren u pet od deset ekonomskih sloboda, uključujući monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu trgovine i slobodu na tržištu rada.

Sa ovim rezultatom Srbija je iz ekonomski „uglavnom neslobodnih“ zemalja ušla u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja“, pošto je zabeležila značajan institucionalni napredak u tranziciji ka više tržišno orijentisanoj ekonomiji, navela je Heritidž fondacija. Tranzicija Srbije ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji i dalje će zahtevati posvećenost dubokim institucionalnim i strukturnim reformama.

Kategorija monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena i procenu kontrole cena. Rezultat u oblasti monetarne slobode zasniva se na dva faktora – prosečnoj ponderisanoj stopi inflacije za prethodne tri godine i kontroli cena, a u ovogodišnjoj listi obuhvaćena je prosečna stopa inflacije u periodu od 1. januara 2011. do 31. decembra 2013. godine, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik