Narodna banka Srbije spremna i za nestabilnost

Bez autora
Jan 03 2016

Guverner Narodne banke Srbije izjavila je da je NBS spremna da odgovori i predupredi eventualne talase nestabilnosti, kao i da je ponosna na činjenicu da je dinar oslabio u vrlo turbulentnim okolnostima svega 0,7 odsto. Ona je istakla da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani. Niske kamate i niska inflacija su delom rezultat okolnosti koje dolaze iz međunarodnog okruženja, niskih cena energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali jednim delom i rezultat mera monetarne politike.

Narodna banka Srbije spremna i za nestabilnostGuverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je večeras da je NBS spremna da odgovori i predupredi eventualne talase nestabilnosti, kao i da je ponosna na činjenicu da je dinar oslabio u vrlo turbulentnim okolnostima svega 0,7 odsto.

Ona je istakla da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

"Niske kamate i niska inflacija su delom rezultat okolnosti koje dolaze iz međunarodnog okruženja, niskih cena energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali jednim delom i rezultat mera monetarne politike", rekla je Tabaković za RTS.

U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima Narodne banke završili smo godinu sa pola milijarde evra više, onda svi oni koji prigovaraju da ta politika nije bila dobra moraju da priznaju da nisu u pravu. Ako dodam da smo od avgusta 2012. godine kupili 3,3 tone zlata, u ovoj godini preko pola tone zlata i da raspolažemo sa 18,3 tone u svojim trezorima, građani mogu da budu potpuno sigurni", poručila je.

Ona je kazala da građani vide da su njihova primanja realno vredna i da nisu obezvređena inflacijom koju su mnogi opisivali kao elementarnu nepogodu.

"Za građane prava mera stabilnosti i ispravnog postupanja NBS više mislim da je stabilnost kursa", rekla je guvernerka.

Upitana da li će se nastaviti sa smanjivanjem referentne kamatne stope i hoće li krediti dodatno pojeftiniti u narednih 12 meseci ona je odgovorila da očekuje da se to desi, jer mere monetarne politike daju efekte ne odmah i trenutno nego u odloženom roku.

"Znam da se od stare slave ne živi i da građani očekuju svakodnevne dokaze posvećenog rada", kazala je Tabaković.

Ona je navela da se beleži blagi pad za po jedan procentni poen i kod privrede i kod građana u problematičnim kreditima.

"To je posao koji nas čeka i koji neće trajati samo iduću godinu, to nije kampanja. To je problem koji je dugo nastajao i tako će se i rešavati", navela je Tabaković.

NBS neće čekati da je talasi nestabilnosti iznenada zapljusnu, već će pripremati na reakcije i odgovore na te izazove, rekla je Tabaković i dodala da očekuje da se inflacija u drugoj polovini godine vrati u granice koridora, a to je donja granica od 2,5 odsto.

"Time ćemo biti zadovoljni", rekla je guverner NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik