NBS: Inflacija pada do novembra

Bez autora
Aug 17 2011

Narodna banka Srbije očekuje da će značajniji pad cena uslediti od avgusta do novembra, kada se očekuje da će inflacija biti jednocifrena. Najsnažnije dezinflatorne pritiske u narednom periodu očekujemo po osnovu cena hrane.Padu inflacije pored cena hrane doprineće i ranije preduzete mere monetarne politike, niska agregatna tražnja i verovatan pad inflacionih očekivanja. Dobar ovogodišnji rod u poljoprivredi, koji je usledio nakon slabe sezone u 2010, već je uticao na veći pad cena voća i povrća, što će ulaziti u međugodišnje stope inflacije sve do naredne poljoprivredne sezone...

NBS: Inflacija pada do novembraNarodna banka Srbije očekuje da će značajniji pad cena uslediti od avgusta do novembra, kada se očekuje da će inflacija biti jednocifrena, kaže Bojan Marković.

"Najsnažnije dezinflatorne pritiske u narednom periodu očekujemo po osnovu cena hrane", rekao je viceguverner na prezentaciji izveštaja NBS o inflaciji za avgust.

Padu inflacije, prema njegovim rečima, pored cena hrane doprineće i ranije preduzete mere monetarne politike, niska agregatna tražnja iverovatan pad inflacionih očekivanja.

Marković je naglasio da je dobar ovogodišnji rod u poljoprivredi, koji je usledio nakon slabe sezone u 2010, već uticao na veći pad cena voća i povrća, što će ulaziti u međugodišnje stope inflacije sve do naredne poljoprivredne sezone. 

Rizici da ne budu ostvarene prognoze NBS o kretanju inflacije, kako je dodao, može biti kretanje premije rizika i cena hrane, kao isprovođenje dogovorene fiskalne politike. 

Cene koje su pod kontrolom države i u prvoj polovini 2011. su brže rasle nego što je bilo predviđeno, u narednom periodu će, kako je rekao Marković, imati znatno skromniji rast. 

Procene NBS su da će rast tih cena ove godine biti 11,6 odsto, a bio je predviđen rast od sedam odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto. 

Marković je naveo da NBS očekuje da će inflacija u prvoj polovini 2012. biti vraćena u granice cilja. Dodao je da bi se u slučaju produbljenja krize, "rast premije rizika Srbije mogao nastaviti, što bi moglo da izazove deprecijacijske pritiske sa infaltornim posledicama".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik