NBS - regionalni centar naučne ekonomske misli

Bez autora
Jun 06 2012

Dodela posebnih nagrada i donacija, predstavljanje mladih ekonomista i njihovo povezivanje sa svetskim ekonomskim ekspertima kroz godišnju konferenciju i nedeljne seminare, neke su od glavnih aktivnosti kojima Narodna banka Srbije (NBS) nastoji da postane regionalni centar ekonomske nauke, kao važnog segmenta za očuvanje buduće makroekonomske i finansijske stabilnosti.NBS podršku naučnoj ekonomskoj misli u Srbiji kontinuirano pruža dodelom posebnih nagrada i donacija, ali i s razvojem saradnje sa centralnim bankama drugih zemalja i međunarodnim akademskim i drugim institucijama...

NBS - regionalni centar naučne ekonomske misliDodela posebnih nagrada i donacija, predstavljanje mladih ekonomista i njihovo povezivanje sa svetskim ekonomskim ekspertima kroz godišnju konferenciju i nedeljne seminare, neke su od glavnih aktivnosti kojima Narodna banka Srbije (NBS) nastoji da postane regionalni centar ekonomske nauke, kao važnog segmenta za očuvanje buduće makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti NBS čiji je cilj razvoj i unapređenje naučno-istraživačkog rada u oblasti ekonomije guverner Dejan Šoškić je rekao da NBS podršku naučnoj ekonomskoj misli u Srbiji kontinuirano pruža dodelom posebnih nagrada i donacija, ali i s razvojem saradnje sa centralnim bankama drugih zemalja i međunarodnim akademskim i drugim institucijama, zajedničkim radom na istraživačkim projektima i korišćenjem istraživačkih resursa, kao i saradnjom u organizaciji istraživačkih seminara.

NBS je za manje od dve godine organizovala 56 vrhunskih naučno-istraživačkih seminara, a prošle godine dodeljene su nagrade za najbolje radove u ukupnom iznosu od 1,4 miliona dinara.

Radi afirmacije i razvoja mladih ekonomista, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, Narodna banka Srbije i ove godine, 14. i 15. juna, organizuje godišnju konferenciju u poslovnoj zgradi na Slaviji. Na njoj će doktorandi imati priliku da svoje radove predstave uglednim stranim i domaćim stručnjacima, a najbolje predstavljeni rad će biti nagrađen. Godišnja konferencija predstavlja važan događaj za mlade koji se bave makroekonomskom problematikom i finansijama, jer su kontakti koje ovde ostvaruju s vodećim svetskim, kao i domaćim ekonomistima važna prekretnica za afirmaciju njihovog budućeg naučnog rada.

Savetnik guvernera za istraživanje, prof. Branko Urošević, najavio je da od ove godine, NBS raspisuje konkurs i za najbolji analitički istraživački rad, za čiju su izradu korišćeni podaci s domaćeg tržišta i dodeliće Nagradu “Dr Dragoslav Avramović” u iznosu od 500.000 dinara, kojom želi da podstakne korišćenje domaćih podataka za izradu empirijskih radova.

Bojan Marković, viceguverner Narodne banke Srbije je dodao da pored ove, NBS svake godine dodeljuje nagrade za najbolje doktorske disertacije, master radove i radove objavljene u renomiranim međunarodnim časopisima.

Takođe, NBS je otvorena i pomaže povratak ekonomista iz inostranstva, pružajući adekvatno okruženje za dalji naučni i stručni razvoj.

Od 2010. godine, NBS svakog petka, organizuje istraživačke seminare, na kojima predaju ekonomisti svetskog ranga. Dosadašnji gosti na istraživačkim seminarima bili su vodeći ekonomisti poput Bojana Jovanovića, Lukrecije Rajhlin, Bernara Dime, Čarlsa Engela, Žordija Galija, Fabricija Zilibotija i mnogi drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik