Nepovoljna situacija iz Evrope prelila u BiH: Kriza nagriza radna mjesta

Bez autora
Dec 13 2023

Da bi spriječili gubitke zbog pada potražnje i smanjenja obima proizvodnje, mnogi poslodavci su primorani da prorijede broj radnih mjesta, a u prilog tome govore i podaci ankete o radnoj snazi u BiH, prema kojima je na kraju trećeg kvartala nezaposlenost povećana za 5,2 odsto u odnosu na jun ove godine.

U trećem kvartalu, prema podacima Agencije za statistiku BiH koja je sprovela ovu anketu, radnu snagu činio je 1,391 milion osoba od kojih je 1,202 miliona ili 86,4 odsto zaposlenih i 189.000 ili 13,6 odsto nezaposlenih. U poređenju sa prethodnim kvartalom, povećan je i broj zaposlenih, ali za 1,5 odsto.

Krizom u svijetu najviše je, kažu privrednici, pogođena prerađivačka industrija, zatim trgovina i ugostiteljstvo, dok je u ostalim djelatnostima, smatraju, više radnika zaposleno nego što je otpušteno.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kazao je za “Glas Srpske” da je, usljed pada industrijske proizvodnje i smanjenja potražnje za proizvodima iz BiH, rast broja nezaposlenih nastavljen i u četvrtom kvartalu ove godine. Prema njegovim riječima, ni prognoze za naredni period nisu optimistične.

- Ukoliko se nastavi ovaj trend, moguće je da će doći do daljeg otpuštanja, posebno ukoliko bi najniža cijena rada bila na nivou one o kojoj se priča, tačnije 1.050 maraka - kazao je Račić.

Dodao je da su poslodavci, uprkos dužoj listi nezaposlenih, i dalje primorani da zapošljavaju strance, jer struktura nezaposlenih na birou ne odgovara potrebama domaće privrede.

- Zbog trenutne situacije neophodno je što prije definisati određene mjere podsticajne politike. Država mora da poveća subvencije, pogotovo u oblasti prerađivačke industrije, jer je važno nastaviti modernizaciju domaćih pogona - istakao je Račić.

Većim nivoom tehnološke opremljenosti povećava se produktivnost, koja, prema njegovim riječima, ne zavisi od velikog broja radne snage, čime privreda postiže veću konkurentnost na inostranom tržištu.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je da je smanjena potražnja iz inostranstva i te­ kako srezala obim proizvodnje te da je pitanje dana kada će neko odustati od posla i otpustiti radnike.

- Skladišta su puna robe, jer inostrani partneri nisu kupovali obuću, odjeću i druge proizvode, kako zbog klimatskih promjena, tako i zbog krize koja trese Evropu - kazao je Pazurević, koji je i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino”.

Skoro sve firme u Srpskoj su, istakao je Pazurević, izgubile ponešto od narudžbi.

- Konkretno, naša firma ima smanjen fizički obim proizvodnje za više od 30 odsto. Za sada nismo smanjivali broj radnika i borićemo se maksimalno da do toga i ne dođe - kazao je Pazurević dodavši da im dodatni strah uliva masovno zatvaranje velikih trgovina u svijetu.

Struktura

Prema statističkim podacima, obrazovna struktura nezaposlenih pokazuje da njih 68,7 odsto ima završenu srednju školu i specijalizaciju, slijede oni sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem - 16,3 odsto, te osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom, odnosno 15 odsto. Od ukupnog broja nezaposlenih 64,4 odsto pripada starosnoj grupi od 25 do 49 godina, zatim 18,9 odsto od 50 do 64 godine, 16,5 odsto grupi od 15 do 24 godine, a 0,3 odsto njih ima 65 i više godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik