Novi model razvoja do 2016. godine

Bez autora
Jun 14 2012

Privredna komora Srbije (PKS) predložila je danas nove mere ekonomske politike od 2012. do 2016. godine, koje obuhvataju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet posto godišnje, jer se pokazalo da aktuelni model razvoja ne daje rezultate i da je potreban novi.Program predviđa i rast investicija, sprovođenje strukturnih reformi koje bi omogućile održivi nivo zaposlenosti, smanjile nelikvidnost i povećanje konkurentnosti privrede.

Novi model razvoja do 2016. godinePrivredna komora Srbije (PKS) predložila je danas nove mere ekonomske politike od 2012. do 2016. godine, koje obuhvataju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pet posto godišnje, jer se pokazalo da aktuelni model razvoja ne daje rezultate i da je potreban novi.

Program predviđa i rast investicija, sprovođenje strukturnih reformi koje bi omogućile održivi nivo zaposlenosti, smanjile nelikvidnost i povećanje konkurentnosti privrede, navedeno je u saopštenju PKS.

Na sednici Upravnog odbora, potpredsednik PKS Vidosava Džagić ocenila je da je revidiranje procene rasta do kraja godine, usporavanje industrijske proizvodnje i izvoza, pad pokrivenosti uvoza izvozom i rast deficita spoljne trgovine pokazalo da aktuelni model razvoja ne daje rezultate i da je potreban novi.

Model ekonomske politike 2012 - 2016, koji će biti upućen novoj Vladi Srbije ima zadatak da otkloni ključne disparitete u srpskoj ekonomiji.

Kako je navela Vidosava Džagić, 1989. godine svaki treći dinar u BDP Srbije dolazio je od industrije, a danas je to svaki sedmi, jer je domaća privreda nekonkurentna. Moraju se smanjiti parafiskalni nameti, koji opterećuju privredu zemlje sa 4,2 posto BDP-a, inspekcijske službe učiniti efikasnijim, smanjiti nepotrebne administrativne procedure, posebno u izdavanju građevinskih dozvola i povećati efikasnost pravosudnih procedura, istakla je ona.

Prošle godine plaćeno je oko 570 evra parafiskalnih nameta po jednom zaposlenom što je veoma visoko i to treba smanjiti. Mora se smanjiti javna potrošnja, sprovesti poreske reforme, posebno smanjiti poreze na lične dohotke i sprovesti penzione reforme, sa ciljem da se PIO fond ne naslanja samo na budžet, već da se finansira i od sopstvenih prihoda, dodala je Vidosava Džagić.

Predlog ekonomske politike 2012 - 2016 ukazuje i na neefikasnost sadašnje monetarne politike, koji podrazumeva vođenje plivajućeg ali predvidivog kursa dinara, uz kontrolu inflacije. Stopa nezaposlenosti od 23,7 posto je veoma visoka i odgovarajućom poreskom politikom treba stimulisati veće zapošljavanje, a imajući u vidu da je najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom mora se menjati obrazovni sistem Srbije, jer je neadekvatan potrebama privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik