Od 22. avgusta pregovori sa MMF-om

Bez autora
Aug 17 2011

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dušan Nikezić najavio je da zvanični pregovori predstavnika Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počinju 22. avgusta. Cilj ovih pregovora je postizanje dogovora o novom aranžmanu iz predostrožnosti, koji bi Bord direktora MMF-a formalno trebalo da usvoji na redovnom zasedanju koje će biti održano krajem septembra.Resorno ministarstvo ima jasan plan kako da budžetski deficit i u ovoj i u narednoj godini zadrži u okviru zakonski propisanih granica, naglasio je on i dodao da će taj plan biti predstavljen i predstavnicima MMF-a tokom predstojećih razgovora...

Od 22. avgusta pregovori sa MMF-omDržavni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dušan Nikezić najavio je da zvanični pregovori predstavnika Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počinju 22. avgusta.

Nikezić je naveo da je cilj ovih pregovora postizanje dogovora o novom aranžmanu iz predostrožnosti, koji bi Bord direktora MMF-a formalno trebalo da usvoji na redovnom zasedanju koje će biti održano krajem septembra.

Resorno ministarstvo ima jasan plan kako da budžetski deficit i u ovoj i u narednoj godini zadrži u okviru zakonski propisanih granica, naglasio je on i dodao da će taj plan biti predstavljen i predstavnicima MMF-a tokom predstojećih razgovora.

Prema njegovim rečima, neposredno nakon okončanja razgovora sa MMF-om to ministarstvo će pripremiti nacrt rebalansa budžeta, koji će zatim usaglasiti sa svim ministarstvima i dostaviti Vladi u toku septembra.

Nikezić je izrazio uverenje da će tokom razgovora sa Misijom MMF-a biti postignut dogovor i o važnim aspektima rebalansa budžeta za ovu godinu, kao i o okvirima budžeta za 2012. godinu. 

Postoji jasna budžetska politika i za ovu i za narednu godinu koja je, kako je istakao, usklađena sa fiskalnim pravilima, zbog čega se očekuje da će razgovori sa MMF-om biti uspešni.

Državni sekretar je podsetio na to da 1. oktobra stupaju na snagu izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje će dovesti do smanjenja dela prihoda budžeta, i napomenuo da je to jedna od promena koje će biti uvažene u rebalansu.

Takođe, kako je naveo, rebalansom budžeta istovremeno će biti obuhvaćeno i zakonski predviđeno povećanje plata i penzija u oktobru u skladu sa povećanjem troškova života i rastom privredne aktivnosti u prethodnom periodu.

Nikezić je saopštio da će biti sprovedena i neophodna prilagođavanja budžetskih prihoda i rashoda kako bi se nadomestila novonastala budžetska praznina i obezbedilo da deficit u 2011. godini bude u skladu sa fiskalnim pravilima predviđenim Zakonom o budžetskom sistemu.

On je naveo da su prihodi budžeta Srbije za sedam meseci ove godine neznatno niži u odnosu na planirane – za nešto više od jedan odsto, ali su istovremeno i rashodi budžeta niži od planiranih, tako da je i budžetski deficit u skladu sa planom.

Na taj način je obezbeđeno da se taj segment fiskalne odgovornosti realizuje u potpunosti u skladu sa planom, odnosno da budžetski deficit u ovoj godini ne pređe zakonski propisanih 4,1 odsto BDP-a, istakao je državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik