OECD: Rast BDP-a u Sloveniji iduće godine 0,3 posto

Bez autora
Nov 28 2011

Slovenija će ove godine zabilježiti rast BDP-a od jedan posto, a iduće godine samo 0,3 posto, navodi se u prognozi "Economic Outlook" Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), objavljenoj u ponedjeljak. Snižena očekivanja OECD-a za Sloveniju u skladu su s prognozama o usporenom rastu i u većini europskih država pa bi prosječan rast BDP u okviru eurozone s ovogodišnjih 1,6 posto pao na samo 0,2 posto u idućoj godini. Postupan oporavak očekuje se u drugoj polovici sljedeće godine, a rast slovenskog BDP-a u 2013., prema projekciji OECD-a, bio bi 1,8 posto. Nova procjena OECD-a slabija je od najava slovenskih institucija. Središnja banka nedavno je procijenila da bi rast BDP-a u ovoj godini u Sloveniji mogao biti 1,3, a u idućoj 1,7 posto. Vladin ured za makroekonomske analize procijenio je početkom ovog mjeseca da rast ove godine neće biti veća od 1,5 posto, a iduće godine 2 posto, ali je najavio revidiranje prognoze na niže zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u širem okolišu.

OECD: Rast BDP-a u Sloveniji iduće godine 0,3 postoSlovenija će ove godine zabilježiti rast BDP-a od jedan posto, a iduće godine samo 0,3 posto, navodi se u prognozi "Economic Outlook" Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), objavljenoj u ponedjeljak.

Kako su prenijeli slovenski mediji, snižena očekivanja OECD-a za Sloveniju u skladu su s prognozama o usporenom rastu i u većini europskih država pa bi prosječan rast BDP u okviru eurozone s ovogodišnjih 1,6 posto pao na samo 0,2 posto u idućoj godini. Postupan oporavak očekuje se u drugoj polovici sljedeće godine, a rast slovenskog BDP-a u 2013., prema projekciji OECD-a, bio bi 1,8 posto.

Nova procjena OECD-a slabija je od najava slovenskih institucija. Središnja banka nedavno je procijenila da bi rast BDP-a u ovoj godini u Sloveniji mogao biti 1,3, a u idućoj 1,7 posto. Vladin ured za makroekonomske analize procijenio je početkom ovog mjeseca da rast ove godine neće biti veća od 1,5 posto, a iduće godine 2 posto, ali je najavio revidiranje prognoze na niže zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u širem okolišu.

OECD pak konstatira da izvoz i dalje ostaje glavni generator rasta slovenskog BDP-a, ali upozorava na porast stope nezaposlenosti na 8,5 posto, uz inflaciju koja i dalje ostaje na niskoj razini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik