OECD: U Sloveniji ove godine pad BDP-a 2,3%, iduće rast 1,1%

Bez autora
May 29 2013

Slovenski BDP ove će se godine smanjiti za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok će u 2014. ostvariti skroman rast od 0,1 posto, prognoza je iz novog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Zbog niže procjene rasta u svijetu, posebno u Europi, OECD je u novom izvješću smanjio i procjene gospodarske aktivnosti u Sloveniji, kojoj je u svom prijašnjoj prognozi iz studenoga 2012. predviđao pad BDP-a od 2,1 posto u ovoj i rast od 1,1 posto za 2014. godinu. Kao glavne razloge za produžetak recesijskih trendova u Sloveniji OECD, slično kao i međunarodne financijske institucije, ističe probleme njenog bankarskog sektora, prezaduženost poduzeća, ali i pad potrošnje uslijed provedbe mjera štednje i fiskalne konsolidacije.

OECD: U Sloveniji ove godine pad BDP-a 2,3%, iduće rast 1,1%Slovenski BDP ove će se godine smanjiti za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok će u 2014. ostvariti skroman rast od 0,1 posto, prognoza je iz novog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prenijeli su u srijedu slovenski mediji.

Zbog niže procjene rasta u svijetu, posebno u Europi, OECD je u novom izvješću smanjio i procjene gospodarske aktivnosti u Sloveniji, kojoj je u svom prijašnjoj prognozi iz studenoga 2012. predviđao pad BDP-a od 2,1 posto u ovoj i rast od 1,1 posto za 2014. godinu.

Kao glavne razloge za produžetak recesijskih trendova u Sloveniji OECD, slično kao i međunarodne financijske institucije, ističe probleme njenog bankarskog sektora, prezaduženost poduzeća, ali i pad potrošnje uslijed provedbe mjera štednje i fiskalne konsolidacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik