Pad u svim proizvodnim djelatnostima

Bez autora
Jul 18 2012

Stanje u privredi u prvih pet mjeseci u Zeničko-dobojskom kantonu bila je tema sjednice članova kantonalne Vlade i Upravnog odbora Privredne komore ZDK-a, kojoj su prisustvovali i predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, te direktori vodećih izvoznika u ZDK-u. Nerealan Opći kolektivni ugovor, izmjene Zakona o radu, Zakona o javnim nabavkama, visoki nameti privrednim subjektima, dugotrajne procedure u dobivanju dozvola, povećanje broja zaposlenih, stvaranje boljeg ambijenta za strana ulaganja koja su u konstantnom padu od 2007, glavni su kočničari privrednog prosperiteta u Zeničko-dobojskom kantonu. Privreda ZDK-a od oktobra prošle godine bilježi negativan trend rasta industrijske proizvodnje. Zabilježen je pad u svim proizvodnim djelatnostima. Proizvodnja je manja za 12,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a lagani porast proizvodnje 2,3 posto zabilježen je jedino u maju. Ipak, Zeničko-dobojski kanton je zadržao lidersku poziciju u izvoznoj komponenti, koja je veća od Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona zajedno.

Pad u svim proizvodnim djelatnostimaStanje u privredi u prvih pet mjeseci u Zeničko-dobojskom kantonu bila je tema sjednice članova kantonalne Vlade i Upravnog odbora Privredne komore ZDK-a, kojoj su prisustvovali i predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, te direktori vodećih izvoznika u ZDK-u.

Ograničene nadležnosti

„Nerealan Opći kolektivni ugovor, izmjene Zakona o radu, Zakona o javnim nabavkama, visoki nameti privrednim subjektima, dugotrajne procedure u dobivanju dozvola, povećanje broja zaposlenih, stvaranje boljeg ambijenta za strana ulaganja koja su u konstantnom padu od 2007, glavni su kočničari privrednog prosperiteta u Zeničko-dobojskom kantonu", saopšteno je na sjednici uz mišljenje kako bi zajednička sjednica trebala dati novu sinergiju djelovanja prema višim nivoima vlasti, jer je nadležnost kantonalne Vlade, kada je riječ o privređivanju, veoma ograničena.

Privredne aktivnosti

„Privreda ZDK-a od oktobra prošle godine bilježi negativan trend rasta industrijske proizvodnje. Zabilježen je pad u svim proizvodnim djelatnostima. Proizvodnja je manja za 12,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a lagani porast proizvodnje 2,3 posto zabilježen je jedino u maju. Ipak, Zeničko-dobojski kanton je zadržao lidersku poziciju u izvoznoj komponenti, koja je veća od Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona zajedno. Privreda ZDK-a čini 20 posto ukupne aktivnosti privrede u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 30 posto privrednih aktivnosti u Federaciji BiH. ZDK ima najveću pokrivenost uvoza izvozom, 106 posto", naveli su iz Pres-službe ZDK-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik