Partnerstvo sa Francuskom na unapređivanju tehnoloških dostignuća

Bez autora
Apr 04 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović izjavila je danas da Inovacioni forum Srbija–Francuska: Inoviraj za planetu! Igraj zeleno! potvrđuje značaj partnerstva i saradnje na planu unapređivanja tehnoloških dostignuća i ekonomskog rasta.

Begović je, na otvaranju tog skupa u Palati Srbija, naglasila da se okupljanjem istraživača, preduzetnika i lidera industrije iz Srbije i Francuske stvara živ ekosistem u kome cvetaju ideje i uspostavljaju se partnerstva.

Tako nastaju i inovativna rešenja za globalne izazove, a koja se rađaju na osnovu znanja i igre saznanjima naših najsjajnijih umova, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, osnovna tema foruma jeste kako da se izborimo sa jednim od najvećih izazova, a to je kako da budućim generacijama našu planetu ostavimo u boljem stanju nego što smo je zatekli, pri čemu je izlaz u zelenim rešenjima, a za to su nam neophodne dobre inovacije.

Posebni savetnik ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jovan Milić rekao je da Inovacioni forum Srbija–Francuska predstavlja jedinstvenu priliku za razmenu ideja, ali i za nova partnerstva i unapređenje inovativnih rešenja za neke od najvećih izazova našeg vremena.

Dok se stupa na put istraživanja i otkrivanja novih saznanja, kako je naglasio, ne sme se zaboraviti trajno prijateljstvo između Srbije i Francuske, koje predstavlja vezu koja se proteže kroz vekove i nastavlja da jača.

Iskoristimo ovaj forum kao priliku da učimo jedni od drugih, stvaramo nova prijateljstva i dolazimo do sjajnih ideja. Zajedno, možemo da izgradimo svetliju budućnost za sve, naglasio je Milić.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar istakao je da se organizovanjem inovacionih foruma sa Srbijom odaje počast uspesima naše zemlje u oblasti nauke, kao i industrije, a na taj način se razvijaju partnerstva u postizanju zajedničkih prioriteta, od energije i biotehnologije, pa do veštačke inteligencije.

On je objasnio da je današnji forum osmišljen da pomogne dvema zemljama da nastave svoje velike tradicije u oblasti inovacija, koje traju od Paskala, Tesle i Marije Kiri.

Treći srpsko-francuski inovacioni forum okupio je 350 predstavnika akademske zajednice, naučnih instituta, privatnog sektora i startap zajednica Srbije i Francuske.

Skup organizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasada Francuske u Beogradu, u saradnji sa Fondacijom Tempus, Francuskim institutom i French tech Beograd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik