Počeli pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva

Bez autora
Jun 20 2016

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas su počeli pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru između Pregovaračkog tima Vlade FBiH, predstavnika resornih federalnih ministarstava i delegacije Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, koju je predvodio predsjednik Sinan Husić.Ovo je prvi sastanak na kojem su usaglašeni tehnički aspekti i principi pregovaranja, kao i dinamika vođenja procesa. Sljedeći sastanak ovih pregovaračkih timova bit će održan 29. juna ove godine. Kao i za druge granske ugovore, cilj pregovora sa Savezom sindikata radnika rudnika FBiH je usklađivanje granskog koletkivnog ugovora sa odredbama novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora.

Počeli pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstvaU sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas su počeli pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru između Pregovaračkog tima Vlade FBiH, predstavnika resornih federalnih ministarstava i delegacije Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, koju je predvodio predsjednik Sinan Husić.

Ovo je prvi sastanak na kojem su usaglašeni tehnički aspekti i principi pregovaranja, kao i dinamika vođenja procesa. Sljedeći sastanak ovih pregovaračkih timova bit će održan 29. juna ove godine.

Kao i za druge granske ugovore, cilj pregovora sa Savezom sindikata radnika rudnika FBiH je usklađivanje granskog koletkivnog ugovora sa odredbama novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora.

Za sutra je najavljen početak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru za oblasti šumarstva i željeznica, u srijedu će biti nastavljeni pregovori za oblasti državne službe i zdravstva, a u četvrtak, 23. juna, za oblast srednjeg obrazovanja.
 U narednoj sedmici bit će nastavljeni pregovori za oblasti energetike, telekomunikacija, poštanskog saobraćaja i državnih službenika.

Udruženje poslodavaca FBiH, sa svoje strane, ide u pregovore u oblastima u kojima je dominantan privatni sektor.

Praktički su svi pregovori ili započeti ili je njihov početak planiran.
 
Kao što je poznato, pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za državne službenike i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, kao i za oblast zdravstva na teritoriji Federacije BiH, počeli su početkom juna ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik